Castella i Lleó - Província de Lleó


Real Monestir Benedictí de Sahagún
(Sahagún, Tierra de Campos)

42º 22,264'N ; 5º 1,984'O   
Originàriament va ser dedicat als sants Fecundo i Primitiu. Des dels seus inicis va ser un dels monestirs més importants i més protegits per la monarquia i la noblesa. En la segona meitat del segle XI Alfons VI, a instància del Papa Gregori VII va impulsar la reforma promulgada per Cluny. El monestir de Sahagún va ser els primers de Castella i Lleó en adoptar aquestes noves regles i es convertí en un focus irradiador de la reforma, en dependre directament de Cluny. El monarca va establir en Sahagún la seva cort en els períodes hivernals. També va manifestar la voluntat de ser enterrat al costat del temple del monestir i no en el panteó reial de Sant Isidor de Lleó.  A principis del segle XX es van portar a terme excavacions arqueològiques en el costat occidental del temple, on es va trobar un ampli espai funerari. En ell es van trobar les restes del monarca, de les seves esposes i bona part dels nobles de la seva cort. 

El monestir va ser arrasat el 13 de maig de 1835, en el moment de la seva exclaustració.  Són molts pocs els vestigis que ens han arribat. Només una petita part del temple, la portalada i una de les dues torres de campanar.

Interior de la capella

El temple es va construir en el segle XIII i era de grans dimensions. En el seu costat septentrional hi havia adossada la capella de San Mancio. Està formada per una única nau dividida en tres trams i coberta amb voltes de creueria. Tal i com queda reflexat en la inscripció de la consagració de l'altar (1184), originàriament va ser dedicada a Sant Benet. Els capitells en que es recolzen els arcs apuntats i els nervis estan decorats amb capitells vegetals. 

Detall capitellsDetall capitells

En la capçalera del temple s'alçaven dues torres de campanar. Eren de similars característiques. Malauradament només se n'ha conservat una, gràcies a que allotjava el rellotge de la vil·la i no va ser destruïda quan es va arrasar el monestir. Es dóna la casualitat que acabava de ser restaurada. A l'esquerra de la torre es poden veure les restes de l'altra, que va ser incendiada.

Torre del Rellotge

L'altre element que ens ha arribat del monestir és la portalada del temple. En 1662 es va substituir l'original romànica. En desaparèixer el temple, s'ha conservat com un arc triomfal que travessa la carretera.

Portalada del temple

Durant unes tasques de restauració es va trobar una escultura de Sant Joan esculpida cap a l'any 1240, que encara conserva restes de policromia. És probable que formés part de la portalada romànica del temple. En l'actualitat es conserva en l'interior de l'església de San Tirso, a pocs metres del monestir. 
Tornar a la província de Lleó www.artmedieval.net