Castella i Lleˇ - ProvÝncia de Lleˇ


EsglÚsia de Santa Maria de Vizbayo 
(Ponferrada, El Bierzo)

42║ 32,210'N ; 6║ 35,657'O   
EsglÚsia situada prop del nucli urbÓ de Ponferrada, en el poblet d'Otero. Abans era una poblaciˇ independent de Ponferrada, per˛ amb el pas dels anys els lÝmits dels dos pobles s'han difuminat. En el segle XI era coneguda com Santa Maria de Vidubagio, nom que tenia la la vall on estÓ ubicada.

Vista general

EstÓ formada per una sola nau de petites dimensions. EstÓ capšada a l'est per un absis semicircular, precedida per un tram presbiterial. L'absis estÓ dividit externament en tres espais mitjanšant contraforts. En cadascun d'aquests espais s'hi obre una finestra. Les dues laterals tenen forma d'espitllera. La central Ús molt interessant, ja que la formen dos petits arcs de mig punt emmarcats dins un de mÚs gran. Els dos arquets estan units per un capitell, que es recolza en una petita columna. El capitell estÓ esculpit de forma arcaica amb pinyes i altres elements vegetals. Sota les finestres trobem una imposta escacada i amb boles.

Absis        Finestra de l'absis

Les teulades es recolzen en mŔnsules, algunes d'elles esculpides.

En el segle XVII es va afegir l'espadanya de dos ulls. En el XVIII s'adossa al mur sud una sagristia i un segle mÚs tard es construeix el porxo que protegeix la porta d'entrada.


Tornar a la provÝncia de Lleˇ www.artmedieval.net