Castella i Lleó - Província de Lleó


Catedral de Santa María
(Astorga)

42º 27,484'N ; 6º 3,424'O   
Astorga va jugar un paper molt important al llarg del segles pel fet de trobar-se en un encreuament de camins, ja des d'època romana.  Per aquests motius en aquesta població trobem la seu d'una de les diòcesis més antigues de la península, tot i que en l'actualitat té un àmbit  territorial molt més reduït. Les primeres notícies documentades d'aquesta diòcesis les  trobem en una carta de Sant Ciprià de Cartago i altres 36 bisbes africans dirigida als bisbes de Mérida i d'Astorga-Lleó, datada entre els anys 254 i 255.


Durant l'edat mitjana conflueixen en ella les dues rutes més importants cap a Compostel·la: el Camí francès i la Via de la plata. En el segle XI es va construir una catedral romànica, que va ser necessari ampliar en el segle XIII. Aquesta reforma no va ser suficient i el 16 d'agost de 1471 s'inicien les obres d'una nova catedral. La construcció es va allargar durant gairebé tres segles, el que va provocar que s'anés transformant el projecte gòtic inicial, incorporant elements renaixentistes, barrocs i neoclàssics.


Manté la planta tradicional del gòtic espanyol amb tres naus, en aquest cas acabades en absis poligonals.

Absis principal   Absis principal

L'absis central conté un interessant retaule renaixentista, obra de Gaspar Becerra.


Les naus estan cobertes amb voltes de creueria i estrellades.

Interior del temple    Volta de la nau principal

En el segle XVI es produeixen les primeres reformes al projecte original i Rodrigo Gil de Hontañon introdueix traces renaixentistes en la portalada lateral del costat sud i en la sagristia.

Porta renaixentista     Mur sud

La façana oest es construeix ja sota els cànons del barroc. La flanquegen dues grans torres:  la Vella, és a dir la del costat nord, va ser construïda en 1678 i restaurada en 1956, i la Nova o de les campanes, acabada en 1704.


La façana està profusament decorada, a mode de gran retaule, amb escenes del Nou Testament com el Davallament de la Creu o l'Assumpció de la Verge.


També en el segle XVIII es reforma el claustre en estil neoclàssic.

* Imatges de l'interior del temple extretes del Banc d'Imatges del Ministeri d'Educació i Ciència