Castella i Lleó - Província de Lleó


Església de San Tirso 
(Sahagún, Tierra de Campos)

42º 22,273'N ; 5º 1,859'O   
Les primeres notícies d'aquest temple les trobem l'any 1123. Del temple original només ens ha arribat la capçalera, ja que les naus han estat molt reformades al llarg dels segles pel deteriorament que han anat patint els murs.


El temple presenta planta basilical amb tres naus i creuer, que no destaca en planta. El creuer està capçat amb tres absis semicirculars. El central, que va ser la primera part del temple en construir-se, es va començar a edificar amb pedra. Segons sembla era molt difícil trobar pedra per construir el temple per la zona i per aquest motiu es va continuar la construcció amb totxana.


Els absis estan decorats externament amb fileres d'arcs cecs de mig punt, que ens recorden més les arqueries típiques del romànic català, d'origen llombard, que no pas del romànic de totxana. En el central podem veure columnes adossades de pedra, on es recolzen els arcs cecs del pis inferior. En els absis laterals s'inverteix la disposició dels arcs, respecte al central, trobant els de tradició llombarda en el pis superior.

Absis i torre campanar


L'absis del costat de l'epístola és original, però no passa el mateix amb el de l'altre costat. Va ser derruït per tal de construir una sagristia. Durant les tasques de reconstrucció fetes en els anys 50 es va refer l'absis prenent com a model el del costat de l'epístola.

Sobre el presbiteri de l'absis central s'alça la gran torre de campanar. Té forma troncopiramidal i planta rectangular. Està formada per tres plantes. En la primera planta trobem finestres geminades de mig punt. En els costats llargs trobem dues parelles de finestres i en els més curts una. La columna en que es recolzen els arcs és de pedra. En el segon pis trobem sis arcs en els costats llargs i dues parelles de finestres geminades en els curts.  La torre està rematada per un pis on els arcs són de menors dimensions.


La torre que podem contemplar es una reconstrucció de l'original. Aquesta es va ensorrar en 1948, emportant-se al seu pas les cobertes dels absis i el creuer. Les obres van acabar en 1960.

En l'interior del temple trobem un sepulcre que va ser portat des del monestir de Trianos. En ella podem veure esculpida la imatge d'un cavaller jaient. És una interessant obra d'estil gòtic. També destaca una escultura de Sant Joan esculpida cap a l'any 1240. Encara conserva restes de policromia. És probable que formés part de la portalada del monestir benedictí que hi ha a pocs metres del temple.


* Imatges de l'interior del temple extretes del Centre Virtual Cervantes sense ànim de lucre i amb l'únic objectiu de difondre la cultura i de donar una visió més completa del monument