Castella i Lleó - Província de Lleó


Església de Sant Llorenç 
(Sahagún, Tierra de Campos)

42º 22,383'N ; 5º 1,812'O   
Temple edificat a meitat del segle XII, en l'indret on prèviament ja existia un temple. Està situat prop de l'angle nord-oest de la muralla, junt al barri ocupat pels moriscos i jueus. La característica més important del temple és que està realitzada totalment amb totxana, com la veïna església de Sant Tirso.Està formada per tres naus acabades en tres absis semicirculars. L'absis central està precedit d'un ampli tram presbiterial, sobre el que s'alça la torre. Els absis estan decorats amb dues galeries d'arcs cecs de ferradura i frisos en forma d'espina de peix o dents de serra.

Absis i campanar       Detall de l'absis


Les naus estan separades per arcs apuntats de totxana, que descansen en pilars cruciformes. La coberta de les naus originàriament era de fusta. Els absis tenen coberta de quart d'esfera i els trams presbiterials amb volta de canó. En el cas del presbiteri de la nau central també trobem arcs torals que reforcen la volta per tal de poder suportar el pes del gran campanar.

La torre té planta quadrada i està dividida en quatre trams, que a mesura que guanyen alçada tenen menor superfície. En el primer pis les finestres apuntades estan cegades. Són més espectaculars les que trobem en els dos pisos següents, on trobem quatre grans finestres en cada mur. En el pis superior podem veure cinc petites finestres apuntades. La coberta és a quatre aigües.

Torre campanarDetall campanar


La portalada està en el mur sud. Està formada per arquivoltes apuntades emmarcades en un alfil d'influència àrab i coronada amb un fris de dents de serra. Està protegida per una galeria porxada de factura posterior.