Cantàbria


Torre de Cadalso
(Valderredible)

42º 49,978'N ; 3º 53,115'O   
A pocs metres de l'església rupestre de la Mare de Déu del Carme trobem la Torre de Cadalso. Aquest edifici, si bé es considera gòtic, té nombrosos elements que no són d’aquella època.


De fet, es creu que fou edificada en el segle XVI dins del poble de Cadalso. Aquest nom procedeix precisament d’una part important en els elements defensius  d'una torre. Definim com cadafal (cadalso en castellà) a una fortificació de fusta o els elements defensius d'aquest material adossats a una torre.


L’edifici es de planta quadrada amb dos pisos d'alçada. En el pis superior hi havia galeries de fusta a l'estil de la torre d'Abizanda, d’aquí ve el nom del poble. Les seves dimensions són de 8 metres d'ample per  10 d’alçada.


De l’ornamentació sols queda un pinacle rematat amb una bola en un dels angles superiors. Es creu que aquest element, de factura renaixentista, es repetia en les quatre cantonades.


No està edificada sobre un turó com succeeix amb les torres de defensa, el que fa pensar que era la llar de persones amb alt poder senyorial. Malauradament està força malmesa.


Fou declarada Be d’interès Cultural, tenint en compte la seva situació prop de l’Ebre, envoltada de bosc de ribera en un preciós entorn rural.