Cantàbria


Santa Maria de Quintanilla de Rucandio
(Valderredible)

42º 55,294'N ; 3º 51,633'O    
El lloc de Quintanilla de Rucandio es troba en un dels extrems de la vall de Valderredible, fent frontera amb la província de Burgos. La seva església, que data de finals del segle XII o començaments del XIII, va ser construïda amb carreus ben tallats i disposats en fileres regulars. Està formada per una sola nau, que acaba en un absis semicircular.


La capçalera presenta dues finestres de doble esqueixada, una la part central de l’absis i l’altra en el costat sud del presbiteri.

Absis   Finestra del presbiteri


Les dues estan resseguides per un guardapols i estan decorades amb una arquivolta, recolzada en columnes amb capitells adornats amb motius vegetals.


Sota la teulada de l’absis i del presbiteri trobem una cornisa, recolzada amb mènsules llises. L’absis està dividit en tres espais gràcies a dues columnes adossades, que tenen uns capitells similars als de les finestres.


En èpoques posteriors es va afegir un pòrtic, el campanar de cadireta, la sagristia i una torre cilíndrica.

Torre cilíndrica   Torre cilíndrica i espadanya


Una de les peces més importants, que conserva aquest temple, és una part del timpà on es representa l’Epifania. Actualment està incrustat en el pòrtic. Formava part d’una desapareguda portada romànica tardana. Encara que malmesa, ens permet descobrir una excel·lent manufactura gòtica. Representa l’adoració del Reis, que estan col·locats a l’esquerra de la Mare de Deu amb el Nen i Sant Josep a la seva dreta mig endormiscat. Damunt d’ells hi ha l’Estel de Betlem. La manufactura, encara que local, està vinculada als mestres de Gredillo de Sedano, Moradillo de Sedano i Ahedo de Butrón, amb clares influències de Santo Domingo de Silos.

 
En el pòrtic hi ha un rètol que ens parla de l’existència de “L’arca de la Misericòrdia”. Es tractava d’una arca on els pagesos dipositaven gra pels més necessitats, amb la condició que aquests el tornessin quan tinguessin una bona collita.