Cantàbria


Sant Roc i Santa Maria de La Puente del Valle
(Valderredible)

42º 47,722'N ; 3º 59,091'O    
La Puente del Valle és una petita població a la vall de Valderredible. El seu nom prové de l’Edat Mitjana, quan era un dels passos més antics per travessar el riu Ebre, que discorre al costat del poble amb nombrosos rabejos i ple de vegetació de ribera. Conserva el femení perquè en aquella època es feia servir l’article per diferenciar el material del pont: si era de fusta, s’utilitzava el femení, i si era de pedra, el masculí.


L’església actual és de factura barroca, però conté elements romànics i gòtics a l’interior. Guarda un pica baptismal romànica en molt bon estat de conservació. Està decorada amb sanefa de cordó i dents de serra.


Però el més interessant d’aquest temple és el seu sostre de fusta.

Sostre de fusta   Sostre de fusta


Està decorat amb dibuixos diferents formant mandales de colors, blau, ocre i gris. En alguna de elles hi ha una cara dibuixada.

Detall del sostre de fusta  Detall del sostre de fusta

 
Des de dalt del cor, es poden veure dues finestres romàniques, mig amagades pel sostre, que podrien ser d’un antic campanar de cadireta. Són d’arc de mig punt amb guardapols.


Els carreus del temple i tota la seva arquitectura popular del poble són de magnífica factura. Això es degut a que antigament els habitats de la vila eren picapedrers.