Castella i Lleó - Província d'Àvila


Església de Sant Nicolau 
(Àvila)

40º 39,106'N ; 4º 42,106'O   
Temple consagrat l'any 1198 pel bisbe Jacobo d'Àvila, segons constava en una inscripció, que va desaparèixer en encalar-se els murs. La seva construcció es va prolongar durant el segle XIII, moment en que es construeix la façana oest.

Està formada per tres naus cobertes amb voltes de guix de factura posterior, com també ho són els arcs de separació entre les naus. La capçalera la forma un únic absis semicircular molt senzill. Al seu costat s'alça la torre campanar, de planta quadrada. La formen tres cossos, que són més estrets a mesura que es guanya alçada. El darrer pis data del segle XIX, quan es va haver de derruir parcialment la torre pel risc d'enfonsament. 

Absis i torre campanar

La porta del costat nord està formada per cinc arquivoltes decorades amb escacats i amb motius vegetals. En la part central trobem un crismó, similar al que podem veure en l'església de Sant Andreu. Les arquivoltes es recolzaven en dos parelles de columnes amb els capitells esculpits amb motius vegetals. El fust de les columnes no s'ha conservat i alguns dels capitells estan molt deteriorats. L'arc interior té unes incisions que ens recorden la decoració de les esglésies zamoranes i que també trobem en el temple de Santa Maria la Vella.

Porta nord    Crismo i arquivoltes de la porta nord

En el mur sud trobem una altra portalada. La formen dues arquivoltes de mig punt protegides per un guardapols escacat. 


També en el mur oest hi havia una porta, ara cegada