Castella i Lleˇ - ProvÝncia d'└vila


EsglÚsia de San Segundo 
(└vila)

40║ 39,500'N ; 4║ 42,492'O   
Temple edificat a principis del segle XII, fora del recinte emmurallat de la ciutat. OriginÓriament estava dedicada a Santa Ll˙cia i a Sant SebastiÓ. Durant unes reformes que es van fer en 1521 es va trobar en un mur  un sepulcre amb restes humanes i altres objectes. A la tapa hi figurava la inscripciˇ Santus Secundus, un dels set homes que va enviar sant Pere a evangelitzar la penÝnsula IbÚrica. Per aquest motiu es va canviar el nom de l'esglÚsia, adoptant el d'aquest sant. 


TÚ planta basilical de tres naus acabades en tres absis semicirculars. La capšalera estÓ lleugerament desviada respecte a l'eix de les naus. Alguns autors ho han atribu´t a que simula la inclinaciˇ del cap de Crist a la Creu. Altres tesis mÚs versemblants poden ser alguna dificultat del terreny o la poca perÝcia del mestre d'obra.


L'absis del costat nord va quedar ocult per construccions posteriors. Els altres dos sˇn llisos, sense cap decoraciˇ.

L'interior va ser profundament reformat en el segle XVI, creant-se els arcs formers actuals i tambÚ s'obre un arc apuntat en els murs que comuniquen dos absis. TambÚ es dota al temple d'una coberta de fusta.

D'Ŕpoca romÓnica ens ha arribat la capšalera i els murs perimetrals. Sˇn especialment interessants els arcs triomfals. En els seus capitells podem veure esculpits motius vegetals,  un lleˇ devorant un animal, un griu enfrontat a homes, una sirena i tres dones abrašades.

La porta del mur sud Ús l'original romÓnica. EstÓ formada per cinc arquivoltes. Les senars estan decorades amb motius florals, mentre que les parelles tenen forma de bossell. Aquestes es recolzen en dos parells de columnes, que tenen els capitells esculpits amb parelles de bŔsties enfrontades. La portalada ha perdut el guardapols.