Castella i Lleó - Província de Salamanca


Església de Sant Joan de Barbalos
(Salamanca)

40º 58,070'N ; 5º 39,973'O   
Es va construir en 1139 en un dels ravals ocupats per repobladors castellans, pels Cavallers Hospitalaris.  En 1147 va quedar dins del nou recinte emmurallat de la ciutat, prop de la porta de Villamayor.


El temple té una sola nau acabada en un absis semicircular, que està precedit d'un ampli presbiteri.  La nau té una coberta de fusta, desprès de retirar les diferents cobertes de guix que s'havien afegit al llarg dels segles. El presbiteri, en canvi, té volta de canó apuntada, reforçada per un arc toral, també apuntat, que es recolza en pilars amb capitells esculpits amb temàtica vegetal. Tenen la mateixa decoració els capitells de les columnes on es recolza l'arc triomfal.


L'absis està dividit externament per quatre columnes adossades, que arriben fins l'alçada de la cornisa de la teulada. Els seus capitells són de tipus vegetal. En cadascun dels tres espais en que es divideix l'absis, sota una motllura, trobem una finestra en forma de espitllera de mig punt i doble esqueixada. Tant per la part interior com l'exterior, està decorada amb una arquivolta de mig punt, recolzada en columnes amb capitells vegetals.


També estan decorades les mènsules on es recolza la cornisa de l'absis, del presbiteri i del mur sud de la nau. En elles s'han representat motius vegetals, animals i figurats, com equilibristes i músics.

S'accedeix al temple per tres portes. La del mur nord és la més interessant. Està formada per un arc de mig punt, protegit amb un guardapols on s'han esculpit motius vegetals i decorat amb una arquivolta amb perfil de bossell. Aquesta és recolza en dos columnes amb els capitells esculpits amb motius vegetals, si bé estan força erosionats. Sobre la porta trobem les marques i les restes dels suports on es recolzava una teulada, probablement d'un claustre avui desaparegut.

En el mur sud trobem una altra porta, si bé és de factura molt senzilla i es va construir en el segle XVII, substituint a l'original romànica.  També és de factura moderna la porta que trobem en el mur oest. En aquesta zona s'alçava la torre de campanar, substituït posteriorment per un de cadireta de dos ulls.

En l'interior del temple es conserva una talla  de grans dimensions, gairebé dos metres, del Cristo de la Zarza. Segons la tradició popular, rep aquest nom per les circumstàncies en que va ser trobat. Amb el pas dels segles ha perdut la corona i la creu.