Castella i Lleó - Província de Salamanca


Església de Sant Jaume
(Salamanca)

40º 57,526'N ; 5º 40,097'O  
Situada junt al pont romà que creua el riu Tormes, trobem el temple mossàrab dedicat a Sant Jaume del segle XII. Aquesta era una zona on hi havia un raval habitat per mossàrabs, que van edificar cinc temples més. La riada de 1626 els va fer desaparèixer. Només va salvar-se aquesta, tot i que va patir nombrosos desperfectes. En 1957 va ser restaurada profundament i en excés, fet que va provocar l'excessiu aspecte de modernitat que té el temple en l'actualitat.


Per la seva ubicació, havia de ser un temple humil, fet amb totxana. De totes maneres, tenia planta basilical amb tres naus i transsepte no marcat en planta. La capçalera està formada per tres absis, decorats amb arcs cecs per la part exterior i el central també per la part interior. 


Gràcies a documents previs a la restauració podem saber que els trams presbiterials de les naus laterals eren de volta de canó i que s'obrien a les naus mitjançant arcs de mig punt lleugerament apuntats. Les naus estaven separades per arcs formers de mig punt, que es recolzaven en pilars llisos.

També sabem que en l'angle nord-oest s'alçava una torre de campanar escapçat, avui eliminada, com la porta d'accés que es trobava en el mur sud.