Castella i Lleó - Província de Salamanca


Sant Tomàs Cantuariense
(Salamanca)

40º 57,609'N ; 5º 39,611'O   
Temple edificat l'any 1175 en el barri conegut com dels portuguesos, en honor a Sant Tomàs Becket, arquebisbe de Canterbury i que havia estat assassinat cinc anys abans. Va ser el primer temple erigit en honor a aquest sant en tot el territori cristià. 

Vista general


El temple està format per una nau rectangular acabada en un transsepte, dotant-lo de planta de creu llatina. Aquest està cobert amb una volta de canó apuntada, mentre que la nau té coberta de fusta. En el creuer trobem una volta suportada per vuit nervis, recolzats en mènsules que tenen grans caps humans esculpits.


En el transsepte s'obren tres absis semicirculars, a través de tres arcs apuntats. El central és de majors dimensions i està dividit externament per tres contraforts, que arriben fins la cornisa. Aquesta està recolzada en mènsules esculpides. En l'espai central s'obre una finestra de mig punt protegida per una arquivolta, recolzada en un parell de columnes amb els capitells esculpits amb motius vegetals.


En el centre dels absis laterals trobem una finestra de similars característiques.


En l'absis central, en el tram presbiterial, trobem dos arcs cecs, que es recolzen en columnes amb els capitells de tipus vegetal. En l'interior de l'arc del costat nord trobem una rosa de deu pètals dins d'un disc amb radis corbats. En el del costat sud, en canvi, hi ha un cap humà molt erosionat. En el mur sud del transsepte trobem un arc de característiques similars.

Arc nord del presbiteri    Arc sud del presbiteri

La decoració exterior del temple es completa amb les mènsules esculpides on es recolza la cornisa en forma de motllura.

En el mur nord, sota un teuladet recolzat en set mènsules, s'obre la porta original. Està formada per dues arquivoltes apuntades i decorades amb bosell, que es recolzen en dos parells de columnes amb els capitells esculpits amb motius vegetals.


En el segle XVI es va afegir un campanar de torre als peus de la nau. En el mur oest es va obrir l'actual porta d'accés.


Pel que fa a la decoració interior del temple destaquen les impostes que recorren tots els murs, que estan esculpides amb motius vegetals i els capitells dels creuer, també de tipus vegetal a excepció d'un que és figuratiu. Aquest representa una escena de lluita entre un cavaller cristià i un musulmà.

Durant les darreres obres de restauració es va descobrir un fragment de pintura mural del segle XIV, on es representa a Sant Tomàs de Canterbury.