Castella i Lleó - Província de Salamanca


Església de Sant Martí
(Salamanca)

40º 57,867'N ; 5º 39,865'O   
Es va construir per ordre del cavaller Martín Fernández l'any 1103 i la va dedicar al seu patró. Està situada entre la Plaza Mayor i la Plaza del Corrillo. Per aquest motiu el temple era conegut també com Sant Martí del Mercat.

L'edifici medieval ha quedat pràcticament ocult des de l'exterior per les obres realitzades entre els segles XVIII i XIX i les edificacions adossades al llarg dels segles. Concretament en el segle XVIII va ser necessari refer gran part de les voltes del temple, per que es van esfondrar. També es van haver de refer els dos trams orientals de la nau, que es van cremar en un incendi que també va destruir el retaule major de Gregorio Fernández a principis del segle XIX. 

El temple romànic tenia tres portes d'accés, dues de les quals han quedat ocultes total o parcialment per elements barrocs. La que encara podem contemplar és la del costat nord. Està protegida per un gran arc apuntat i decorat amb boles.


Està formada per quatre arquivoltes de mig punt, que es recolzen en tres parelles de columnes, que tenen els seus capitells ricament esculpits. En ells es representen motius vegetals, aus, harpies, dracs i altres animals fantàstics.


Les arquivoltes també estan decorades. La més interior i la més exterior tenen esculpits motius florals. La segona arquivolta, començant per dins, està decorada amb lòbuls, similars als que podem trobar en la porta del bisbe de la Catedral de Zamora.

Per sobre la porta trobem una imatge de Sant Martí, compartint la seva capa amb un indigent.


La porta del costat oest va quedar oculta a l'exterior quan es va construir la capella de Nostra Senyora de les Dolors, d'estil barroc. Des de la capella encara es poden conservar part de les sis arquivoltes que formaven la portalada. La més interior està decorada amb flors de quatre pètals. També tenen motius vegetals  la tercera, la quarta i sisena arquivoltes. La cinquena és potser la més interessant de totes per estar decorada amb elements figurats com caps d'animals, aus, guerrers i altres personatges tant femenins com masculins. També s'hi poden veure onze de les dotze figures que representaven un calendari. Per últim la sisena arquivolta presenta petits arcs de ferradura recolzats en columnetes. En totes elles encara es poden veure alguns fragments de policromia.

El temple té planta basilical de tres naus, acabades en tres absis semicirculars, que resten ocults des de l'exterior per edificacions posteriors. Les naus estan separades per arcs formers apuntats, que descarreguen la seva força en vuit pilars cruciformes. Aquests també serveixen de recolzament als nervis de les voltes de les naus. Les de la nau sud estan molt deformades degut al seu gran pes. De fet, ja en el segle XIII es va haver de reforçar per evitar el seu esfondrament. Malgrat aquestes obres, en el segle XVIII es va enfonsar pràcticament totes les voltes de la nau principal.

Els tres absis estan precedits d'un tram presbiterial cobert per una volta de canó apuntada. Es comuniquen entre ells mitjançant arcs de mig punt. En l'absis sud trobem un arc trilobulat recolzat en tres columnes: dues geminades en l'esquerra i una més gruixuda en la dreta. Els seus capitells estan decorats amb motius vegetals.

La majoria de capitells del temple són de tipus vegetal, si bé també es poden trobar alguns de tipus historiat.