Castella i Lleó - Província de Palència


Església de Sant Llorenç
(Zorita del Páramo, Páramo de Boedo)

42º 36,183'N ; 4º 21,580'O    
Temple edificat a mitjans del segle XII, tot i que ha patit algunes modificacions, que l'oculten parcialment.


Té una única nau, coberta amb una volta apuntada i dividida en quatre trams gràcies a tres arcs torals.


Aquests es recolzen en pilastres adossades als murs laterals, visibles també des de l'exterior.

Interior del temple   Vista general

Un cop dins l'interior del temple, aquest ens sorprèn per la seva alçada, el que accentua la sensació de longitud de la nau.


L'església té planta de creu llatina, amb un transsepte de poca profunditat. Aquest està cobert amb una volta apuntada perpendicular a l'eix de la nau.


El creuer es cobreix amb una cúpula semiesfèrica, que es transforma en un robust cimbori per la part exterior. Quatre finestres, lleugerament  apuntades, il·luminen el seu interior.


En el vèrtex inferior de les trompes es van esculpit els símbols del Tetramorf. Sota la trompa de l'angle nord-est trobem una imatge de la Verge amb el Nen a la falda, esculpida en pedra i posteriorment repintada. Sorprèn la seva ubicació, que juntament amb la seva bella factura fan pensar que potser aquest no era el seu emplaçament original.


També estan esculpits els capitells dels arcs torals que formen el creuer. Estan bàsicament esculpits amb motius vegetals, a excepció dels dos que comuniquen el creuer amb la nau, que són historiats. En el costat sud es va esculpir un tema molt recorrent el romànic com és el de Daniel entre els lleons

Capitell vegetal    Daniel amb els lleons

Per la seva banda, en el costat nord veiem a un cavaller que lluita amb un drac.

Drac i cavaller   Cavaller i drac

La capçalera està formada per un absis semicircular, precedit d'un ampli presbiteri.


Aquest està decorat internament amb dos arcs cecs polilobul·lats en cadascun dels murs laterals, que estan resseguits per una motllura esculpida amb elements vegetals.

Decoració del presbiteri   Decoració del presbiteri

Els seus capitells estan decorats amb motius vegetals i animals.


L'absis està dividit per una imposta, tant interna com externament, que es perllonga pel presbiteri.


En la seva part central s'obre una finestra de mig punt i de doble esqueixada, decorada amb una arquivolta, que descansa en dues columnes i està protegida per un senzill guardapols. Els seus capitells, així com l'arc interior, estan decorats amb motius vegetals.


Una finestra de similars característiques s'obre en cadascun dels costats del presbiteri.

Finestra del presbiteri     Finestra del presbiteri

Són de factura molt més senzilla les finestres obertes en el transsepte i en la nau, a excepció de dues finestres, que trobem en els murs nord i sud del temple. La del mur sud, situada a l'esquerra de la porta d'accés, està decorada amb una arquivolta i un guardapols esculpits amb motius vegetals.


L'arquivolta es recolzava en dues columnes, els fusts de les quals s'ha perdut. Si que es conserven els seus capitells. En el de l'esquerra podem veure a un centaure lluitant amb un altre animal fantàstic, mentre que en el del costat dret observem dues aus entre motius vegetals.

Capitell del centaure     Capitell amb aus i motius vegetals

La finestra del mur sud està decorada per la part interior. Una arquivolta polilobulada està protegida per un guardapols escacat. També és escacada la imposta que recorre els murs laterals del temple per sobre del nivell d'aquesta finestra.


Els capitells, en els que es recolza l'arquivolta, també estan decorats. El del costat dret és historiat. Algunes fonts creuen que es tracta d'un genet muntat en el seu cavall, mentre que altres fonts afirmen que es tracta de Sansó i el lleó, degut a la posició de les mans. El capitell del costat dret és de tipus vegetal.

Capitell de Sansó o del cavaller     Capitell vegetal

L'obertura de la finestra s'ha modificat al llarg dels segles, si bé s'han conservat dos petits caps humans en el costat esquerre. Es desconeix a qui representen i quin és el motiu d'aquesta ubicació.


La teulada de tot el temple es recolza en mènsules esculpides amb caps humans, d'animals, músics i també lluites entre cavallers i animals ferèstecs.


En l'interior del temple es conserven alguns fragments de pintura mural del segle XV, entre els que destaquen dos grans lleons, que trobem en l'arc toral que separa la nau del creuer. També s'ha conservat en força bon estat el Pantocràtor envoltat pel Tetramorf que hi ha en la volta absidal.


En el mur sud es va adossar un porxo, que protegeix una porta d'accés al temple.


No és l'original, ja que va ser remodelada en estil plateresc.


D'aquesta època és el timpà on està esculpida l'escena de l'amortallament de Crist. En la portalada es van reaprofitar algunes escultures, que representen a Crist en Majestat i els dotze apòstols.

Elements romànics reaprofitats

Elements romànics reaprofitats   Elements romànics reaprofitats


Als peus de la nau trobem una altra porta, sota una gran torre de factura posterior.


Està formada per vuit arquivoltes apuntades, disposades en gradació.


Els seus capitells estan decorats amb motius vegetals i geomètrics. N'hi ha un que té esculpida una parella d'harpies i un altre que l'erosió no ens permet veure de quins animals es tractava.


En l'interior del temple es conserva una interessant pila baptismal. Aquesta està decorada amb unes sanefes decorades a base de motius vegetals, que s'entrellacen i formen cercles.