Castella i Lleó - Província de Palència


Ermita de Santa Eulàlia
(Barrio de Santa Maria, Aguilar de Campoo)

42º 48,622'N ; 4º 22,531'O    
Antiga parròquia del que va ser un poble, avui desaparegut. Està formada per una sola nau, tancada a l'est per un absis semicircular, precedit d'un petit presbiteri. L'absis esta dividit en tres espais gràcies a dues columnes adossades, que comencen en un alt podi i que tenen capitells vegetals de senzilla factura. En cadascun d'aquests espais trobem una finestra.


Les finestres tenen forma d'espitllera per la part exterior, però esqueixada per l'interior. Estan protegides per una arquivolta de mig punt, que es recolza en dues columnes.

Finestra sud      Finestra central

Els seus capitells estan esculpits amb motius ben diversos. En ells podem veure grius i dracs entre motius vegetals i també algun cap humà.

Capitell amb grius   Capitell amb feres

Entre tots ells destaca el dedicat al pecat original.


El timpà de les finestres també està esculpit. En les laterals podem veure cilindres en forma de semicercles concèntrics, mentre que en el central trobem a un àngel alat en actitud de beneir. La part exterior del timpà està decorada amb nou arcs cecs. Envolta el perímetre del timpà un arc decorat amb un escacat. Les dues finestres laterals estan decorades amb un guardapols esculpit amb niu d'abella, mentre que el central té botons florals.

També l'interior de l'absis està decorat de manera similar.

La nau està coberta amb volta de canó, reforçada per tres arcs torals, que la divideixen en quatre trams. Aquests arcs es recolzen columnes adossades als murs laterals, que tenen els capitells esculpits amb motius vegetals de senzilla factura.

L'arc triomfal és lleugerament apuntat i també es recolza en columnes adossades amb capitells vegetals.

Encara es conserva part de la decoració pictòrica que omplia els murs del temple. En la volta de l'absis veiem a un Pantocràtor, flanquejat pel Tetramorf, del que només es conserva Sant Marc i Sant Lluc.

En el mur sud del presbiteri veiem, distribuïdes en  dos registres, les penúries i tortures que pateixen els condemnats en l'Infern. Diversos dimonis aviven el foc d'una gran caldera on cremen les ànimes dels pecadors. 

En el mur nord, tot i que en pitjor estat de conservació, es va representar el Sant Sopar. Per sota d'aquesta escena es veiem diversos motius heràldics.

Als peus del temple es conserva una pila baptismal, que encara conserva algunes restes de policromia.

La porta d'accés es troba en el mur nord. S'obre en un cos avançat i protegida per un teuladet sostingut per nou mènsules llises. Està formada per cinc arquivoltes apuntades, que es recolzen en dos parells de columnes les arquivoltes parells i en pilastres les senars. En aquest cas, les dues més exteriors tenen l'aresta arrodonida, simulant l'existència d'una columna.  Els capitells són de factura molt simple amb una decoració geomètrica i de tipus vegetals. També estan decorats amb motius vegetals, tot i que també hi podem veure alguns caps d'animals, els àbacs, que es prolonga pel mur oest més enllà de l'alçada dels capitells, a mode d'imposta. Sota aquesta trobem un fris d'arcs cecs.