Castella i Lleó - Província de Palència


Nostra Senyora de l'Assumpció
(Barrio de Santa Maria, Aguilar de Campoo)

42º 48,777'N ; 4º 22,817'O    
El temple parroquial va ser construït a finals del segle XII amb una sola nau, acabada a l'est per un absis semicircular. Ben aviat, potser fins i tot dins del mateix segle XII, es construeix la nau de l'Evangeli. Malauradament d'aquest edifici romànic gairebé no ens ha arribat res, ja que en el segle XVI es reforma completament el temple. De l'edifici romànic només es conserva part de la nau afegida i l'absis de la primera.


La nau de l'Evangeli està coberta amb una volta de canó apuntada, que està reforçada amb tres arcs torals, que descansen en pilastres adossades.  En la capçalera d'aquesta nau, refeta en època gòtica, s'obre una finestra d'aquesta època amb arc de mig punt i doble esqueixada, protegida per un detall escultòric flamíger.

L'absis de la nau principal s'alça majestuós entre les edificacions afegides posteriorment. Té planta semicircular, tot i que resta parcialment ocult des de l'exterior i totalment per l'interior per l'existència del retaule major.

El tambor absidal tenia tres finestres de doble esqueixada, protegides per una arquivolta, que es recolzava en dues columnes. La finestra del costat nord està parcialment oculta i ha perdut les columnes. Els seu arc i l'arquivolta estan decorats amb boles i puntes de diamant. La finestra central és la que millor s'ha conservat, ja que a banda de mantenir la decoració de les arquivoltes, també ha conservat les seves columnes. En el capitell esquerre podem veure a dos cavallers lluitant, mentre que en el costat dret veiem diversos caps barbuts entre motius vegetals. Aquesta finestra també està decorada per la part interior, tot i que els capitells són de més senzilla factura. En ells s'han representat motius vegetals, que en època gòtica es van pintar, con la resta de l'absis.


Les pintures murals van ser pintades a finals del segle XV. Malauradament s'han perdut en la seva majoria, si bé encara podem observar una gran part en la volta absidal. En aquest espai s'ha representat l'Assumpció de la Verge. Maria apareix sobre una mitja lluna i està envoltada d'àngels que sostenen el seu mantell i la corona. En els laterals es representen escenes del martiri de Sant Sebastià i dos apòstols.

Des de l'exterior podem veure clarament com el cilindre absidal va ser sobrealçat. Malgrat això es van conservar algunes de les seves mènsules, que es van recol·locar sota la nova teulada. Predominen els motius geomètrics, tot i que també podem veure un personatges que sosté una bota de vi.

En l'interior del temple es conserva una pica baptismal del segle XV. Té diversos elements esculpits entre els que veiem un lleó, una serp i diferents motius vegetals.