País Basc / Euskadi - Àlaba / Araba


Mare de Déu de l'Assumpció d'Okina
(Bernedo)

 42º 45.9,741'N ; 2º 35,295'O    
Okina és un poble amagat entre muntanyes, proper a Àlava, per on passava la ruta del vi i del peix en èpoques medievals

La seva església, situada en una zona d’influència dels templers, té alguns elements que ens  recorden a la propera església de San Juan de Marquínez.

Està construïda amb carreus força regulars, que formen una sola nau de planta rectangular amb una capçalera plana. Destaca la seva porta apuntada de meitats del segle XIII.


Està formada per quatre arquivoltes decorades amb motius vegetals i soguejats amb petites boles al seu interior, que es recolzen en vuit columnes.

Capitells del costat esquerre   Capitells del costat dret

En el capitell més exterior del costat dret es pot contemplar una escena de caça, molt freqüent en la iconografia romànica alabesa, on hi ha un personatge que està tocant un corn i porta un bastó o llança a la ma i gossos assetjant un porc senglar. Al costat d’aquesta escena hi ha un lleó rampant.

Capitell del caçador    Capitell del caçador

El següent capitell ha suscitat diversitat d’opinions. Alguns estudiosos afirmen que es tracta de la cara d’un cavaller amb malla, mentre que d'altres afirmen que és una dama amb tocat medieval. Sota la galta esquerra del personatge hi ha un castell de proporcions més reduïdes.


La decoració de la resta de capitells està formada per motius vegetals i fulles d’acant exceptuant un en la part esquerra, on hi ha el bust molt malmès d’una figura que podria ser un soldat amb malla al cap.

Capitells vegetals   Capitells amb un guerrer?


Els cimacis també estan ornamentats amb motius vegetals fets amb la  tècnica del trepant, decoració que també es dóna en alguns capitells.

Capitells vegetals    Detall del cimaci

En l'absis es conserva una finestra romànica, molt restaurada. Està formada per dos arcs de mig punt i quatre columnes amb capitells decorats amb motius vegetals.


Es va descobrir fent unes obres de restauració dirigides pels veïns del poble. En veure que la seva església estava molt malmesa i ningú feia res per evitar el seu complert abandó, van organitzar-se per salvar-la, recuperant alguns elements del seu interior i l'absis i gràcies a aquesta acció encara es manté dempeus. Malauradament, aquesta acció, feta de bona fe però sense els coneixements específics, ha provocat la pèrdua de diversos elements valuosos. Es van repicar les parets, eliminant la capa de calç que les cobria i que en alguns punts contenia restes pictòriques del segle XVI. També es va eliminar la policromia gòtica que s'havia conservat en les claus de volta i els nervis del sostre.  La pica baptismal va ser mutilada, en retallar la part superior, per tal de fer-la més uniforme.  També van patir els efectes d'aquesta restauració diversos retaules dels segles XVI i XVII, que durant les obres no es van protegir de la manera més adient.

Lamentem la deixadesa de les administracions, que tenen abandonats i en greu perill infinitat de monuments al nostre país. Això fa que la gent que s'estima aquests edificis i els sent com a propis intenti fer tot el possible per dignificar-los, a vegades sense encert. La llàstima és que les administracions no ajudin i assessorin a aquelles persones o entitats que voluntàriament volen restaurar-los.