Regne de Navarra


Església de Santa Maria d'Ujué
(Ujué)

42º 30,369'N ; 1º 29,982'O   
En la part més elevada del poble d'Ujué podem trobar el temple fortificat dedicat a Santa Maria. L'existència de la població és anterior a la invasió morisca. Entre els segles VIII i IX es va establir una fortificació per fer front a l'enemic islàmic. En el segle X ja tenim notícies de l'existència d'un temple dedicat a Santa Maria. Segons la llegenda, un pastor que perseguia un colom (uxua en basc) va descobrir una imatge de la verge en una cova.


El temple actual es va començar a edificar l'any 1089 per ordre del rei Sanç Ramírez. D'aquesta època només se'n conserva la capçalera, el primer tram de les naus i el primer tram de la torre que hi ha en el mur sud. Aquesta edificació tenia tres naus amb planta basilical.

La capçalera la formen tres absis semicirculars. Es divideixen verticalment en tres parts gràcies a dos contraforts de secció quadrada. Sota la teulada trobem una cornisa amb decoració en forma de tauler d'escacs i unes mènsules llises. Per sota les finestres trobem una línia d'imposta decorada també amb tauler d'escacs. En cadascun dels tres absis hi trobem una finestra de mig punt, decorada amb una arquivolta que es recolza en columnes amb els capitells decorats amb motius vegetals o geomètrics molt simples. Per sobre de l'arquivolta, a mode de guardapols, hi trobem novament decoracions en forma de tauler d'escacs.

CapçaleraAbsis principal

Capçalera


En el segle XIV, Carles II va decidir reformar el temple. Es van demolir les naus, deixant en peu només la capçalera i el primer tram. En el lloc de les tres naus romàniques es va edificar una única nau gòtica. Aquest pas d'una única nau a tres, també es produeix en el monestir de Sant Salvador de Leyre.

L'absis central té una sèrie d'arcs cecs, excepte el central on hi ha una finestra. Els arcs estan recolzats en columnes amb capitells, la majoria d'ells restaurats. Els originals tenen decoració amb motius vegetals i alguna figura humana. Una imposta separa els cilindres de l'absis de les voltes. Els absis estan separats de la gran nau gòtica pels primers trams de les romàniques. Arcs de mig punt, lleugerament peraltats, comuniquen la nau gòtica amb les romàniques.

Als peus de la nau hi trobem un cor d'època gòtica. Tres arcs apuntats separen aquest darrer tram de la nau de la resta. Sobre dos pilars i columnes adossades descansen els nervis de les voltes de creueria sobre les quals està edificat el cor.


Presidint l'absis principal podem trobar la talla romànica de Nostra Senyora d'Ujué del segle XII. Posteriorment Carles II la va fer recobrir de plata en el segle XIV. L'amor d'aquest rei pel poble d'Ujué i per la seva Verge va fer que estigués a punt de fundar-hi una universitat i que el seu cor es conservi en una arqueta en la capçalera del temple.

També va ser obra de Carles II la fortificació del temple i la construcció del camí de ronda que el voreja. És per aquest motiu que els absis romànics van quedar amagats exteriorment pel mur del castell. Actualment s'està restaurant el camí de ronda i per tant no vaig poder gaudir de la meravellosa galeria gòtica. La torre campanar es va completar i coronar amb merlets.

D'aquesta època també és la bonica portalada gòtica amb escultures força interessants. La formen deu arquivoltes en gradació i apuntades. L'arquivolta exterior està decorada amb flors i descansa unes mènsules decorades amb l'escena d'un cavaller armat amb la seva espasa i escut matant a un drac alat i en una altra un cavaller matant a un drac. La resta de les arquivoltes de la portalada es recolzen en unes motllures amb decoracions vegetals i escenes figurades.

El timpà es divideix en dos registres. En l'inferior podem veure la representació del Sant Sopar, mentre que en el superior està representada l'Epifania del Senyor amb la Verge mostrant el Nen als tres Reis. També hi apareix un personatge en posició de pregària.

TimpàDetall escultures portalada

Façana i torre campanarDetall portalada

Detall arquivoltesDetall arquivoltes

Decoració galeria gòticaVolta galeria gòtica

Detall volta de la galeria gòticaPortalada


Al mur oposat de la nau també hi ha una altra porta que s'obre a la galeria gòtica, En aquest cas la portalada també està formada per arquivoltes apuntades en gradació i amb una imposta decorada amb motius vegetals. En el centre de la primera arquivolta hi podem trobar un crismó.

Vista general absisGaleria gòtica en restauració

Portalada lateralTúnel