Regne de Navarra


Església de Sant Jaume el Gran
(Sangüesa)

42º 34,510'N ; 1º 16,972'O   
Temple d'orígens romànics però que al segle XIII va ser totalment transformada segons els esquemes gòtics i a imatge de la col·legiata de Roncesvalles.

Té estructura de planta basilical de tres naus, amb la central més alta que les laterals. Totes tres estan cobertes amb volta de creueria i estan acabades en un absis cadascuna. El principal i el del costat esquerre són encara els originals romànics.

Vista general

L'accés al temple es fa una portalada formada per quatre arquivoltes d'arc apuntat. Les tres més internes es recolzen en parells de columnes amb uns senzills capitells decorats. La portalada està emmarcada per unes columnes situades en els extrems des mur on s'obre la porta. Destaca la imatge de l'apòstol Jaume, vestit de pelegrí i policromat, que podem veure en el timpà. En el segle XVIII se li van afegir les pintures que representen a dos peregrins agenollats en posició de pregaria.

Façana de l'Apòstol

Detall timpà amb la imatge de l'Apòstol


A l'interior del temple podem trobar una altre escultura de l'apòstol, aquesta molt més interessant. Es va descobrir enterrada sota el terra de l'església en fer unes obres de restauració l'any 1964. Es tracta d'una escultura de grans dimensions, gairebé dos metres d'alçada. Les seves traces recorden molt a les escultures que podem trobar en el timpà de la veïna església de Sant Salvador.

El conjunt està coronat per una torre rematada amb merlets. Té un parell de finestres apuntades a cada costat. El temple ha sofert més modificacions al llarg dels segles, que li han acabat conformant l'aspecte actual.
Tornar a Navarra www.artmedieval.net