Regne de Navarra


Catedral de Santa Maria
(Pamplona - Iru˝a)

42║ 49,176'N ; 1║ 38,441'O   
L'actual catedral estÓ edificada sobre les restes de construccions romanes, tot i que no hi ha constÓncia que existÝs un temple anterior al que va demolir Abderramßn III l'any 924. Aix˛ va provocar que el bisbat es traslladÚs provisionalment a l'abadia de Sant Salvador de Leyre. El rei Sanš el Gran el va tornar a edificar entre el 1004 i el 1035, per˛ aquest temple va durar relativament poc, ja que entre els anys 1083 i 1097 es va enderrocar per a poder edificar una catedral romÓnica entre els anys 1100 i 1127. El claustre es va acabar deu anys mÚs tard.

L'any 1280 es va comenšar a edificar un nou claustre ja amb estil g˛tic, que es va acabar pels volts de 1375. Uns anys mÚs tard, en 1391, es va derruir la catedral romÓnica, de la que nomÚs es va conservar la capšalera i la portalada. Es va iniciar la construcciˇ d'un nou temple que va durar fins l'any 1501. En el segle XVIII es va enderrocar la fašana, es va afegir un tram de la nau i es va construir una fašana neoclÓssica.

Fašana    Vista general

El temple tÚ planta de creu llatina amb tres naus, capelles laterals, absis i girola. Les naus estan cobertes amb voltes de creueria, mÚs decorades en el tram corresponent al creuer i a l'absis. Les claus van ser decorades pict˛ricament al segle XV.

Davant del presbiteri podem trobar els sepulcres dels reis de Navarra Carles III el Noble i la seva esposa Leonor de TrastÓmara. Daten del 1413 i van ser esculpits en alabastre. Als seus peus el rei tÚ un lleˇ, sÝmbol de forša i poder. En canvi, la reina tÚ uns gossos, que representen la fidelitat i lleialtat. Al seu davant, tancant el presbiteri, ha ha una reixa g˛tica del 1517. Al seu darrera trobem el cor renaixentista.

En el presbiteri podem observar la imatge romÓnica de Santa Maria la Real, del segle XII. EstÓ tallada en fusta, per˛ en el mateix segle va ser recoberta en plata. El nen va ser refet al segle XVII i gual que la cadira que va ser refeta un segle mÚs tard.

Interior templeSepulcres reials

Sepulcres reialsVoltes de la nan principal

Cor i imatge de Santa Maria la Reial


Com ja hem comentat, anteriorment va existir un claustre romÓnic, que l'any 1280 va comenšar a ser substitu´t per l'actual g˛tic. En el Museu de Navarra es poden trobar alguns capitells d'aquest claustre romÓnic que ens poden fer imaginar l'esplendor d'aquesta construcciˇ. L'actual claustre no es va acabar fins l'any 1375. EstÓ format per un total de vint-i-quatre arcs ogivals , que es subdivideixen en d'altres mÚs petits en el seu interior. El conjunt estÓ rematat per elements apuntats que irrompen en la balustrada del sobreclaustre.

En la cantonada nord-est podem trobar el sepulcre dels Garro, esculpit entre l'any 1422 i 1450. Al seu costat hi ha unes escultures que representen l'Epifania. La Verge tÚ al Nen a la seva falda. Al seu davant trobem els tres reis, que porten ofrenen al fill de DÚu. Tot el conjunt es troba sota una arquivolta apuntada amb Óngels decorats, alguns dels quals toquen instruments.

En aquests mateix mur hi trobem la capella Barbazana, on hi ha el sepulcre del bisbe Arnaldo Barbazßn. El sostre estÓ cobert per una molt interessant volta d'estrella. La portalada d'accÚs Ús molt simple. Una porta apuntada amb quatre arquivoltes esta flanquejada per dues finestres de caracterÝstiques similars.

El refetor Ús una gran sala g˛tica acabada en 1335. EstÓ coberta amb una volta de sis trams, els nervis de la qual es recolzen en mŔnsules esculpides i policromades. Les claus de volta i els finestrals tambÚ estan decorats pict˛ricament. Els motius de les claus sˇn herÓldics i religiosos.

Al seu costat es troba l'antiga cuina, de la que destaca la gran xemeneia central, que arriba als vint-i-set metres d'alšada.

Galeries del claustreAdoraciˇ dels Tres Reis

ClaustreSostre del refetor

Sostre de la capella Barbazana

Portalada de la capella BarbazanaSepulcre dels Garro


La porta de l'Empara comunica el claustre amb el temple. En el mainell podem veure la Verge de l'Empara, que dˇna nom a la portalada i en el timpÓ podem veure l'escena de la Verge adormida. EstÓ ricament decorada i destaca tambÚ per la seva policromia. Data del segle XIV. Una altra de les portes que destaca del claustre Ús l'anomenada Porta Preciosa. Constru´da entre 1350 i 1360 dona entrada a l'antic dormitori. En el timpÓ tornem a trobar l'escena de la Verge adormida abans de la seva entronaciˇ al cel. En els diferents nivells del timpÓ podem veure imatges de la vida de la Verge Maria. Les arquivoltes estan plenes d'Óngels.

La porta del refectori tambÚ Ús digne de comentari. En ella podem veure l'entrada a Jerusalem i en el pis inferior l'escena del Sant Sopar. Al seu costat hi ha la porta que comunica el claustre amb l'exterior. Sobre ella, en el timpÓ, hi ha ha esculpida l'escena de la crucifixiˇ.

TimpÓ de la porta de l'EmparaTimpÓ de la Porta Preciosa

Porta de l'EmparaPorta PreciosaPorta del refetor

Porta d'accÚs al claustreEntrada de Jes˙s a Jerusalem


En la plaša de Sant Pere podem veure una portalada g˛tica que s'obre en el creuer. Es tracta d'una petita portalada amb arcs arquivoltes apuntades, que estan recobertes d'imatges tallades d'Óngels i sants. En el timpÓ hi ha esculpida la imatge de DÚu coronant a la Verge amb dues imatges pregant a banda i banda.

Escena de la coronaciˇ de la VergePorta de la plaša de Sant Pere
Tornar a Navarra www.artmedieval.net