Regne de Navarra


Església de Santa Maria
(Olite)

42º 28,888'N ; 1º 38,920'O   
L'església parroquial de Santa Maria es considerada per molts com la capella del palau reial. Si bé va ser utilitzada pels monarques en algunes ocasions, com per exemple el funeral de la reina Leonor, el castell tenia la seva pròpia capella, dedicada a Sant Jordi i aquest temple complia funcions de parròquia. Malgrat tot, junt al presbiteri podem observar una finestra amb l'escut d'armes de Navarra, que de ben segur comunicava el temple amb el castell.


L'església es va començar a edificar en el primer terç del segle XIII, ja en estil gòtic, si bé no es va finalitzar fins ben entrar el segle XIV. Consta d'una sola nau rectangular formada per quatre trams desiguals. La nau és acabada en un absis pentagonal. La volta que cobreix la nau és de creueria reforçada per nervis i arcs torals. Les claus de volta estan decorades, com també ho estan els capitells dels pilars que sustenten la volta. En els murs laterals podem trobar algunes capelles afegides al llarg dels segles.

El que sens dubte crida l'atenció al visitant és el gran retaule renaixentista dedicat a Santa Maria, a qui podem veure en una talla de principis del segle XIV. Al seu darrera, durant la restauració que es va fer en 2001 es va poder veure i fotografiar un conjunt pictòric que hi ha en l'absis. S'organitza en tres nivells a banda i banda del gran finestral. A l'inferior hi ha quatre apòstols, en el següent alguns profetes i en el tercer pis és difícil poder identificar a qui pertanyen les imatges. Es tracta d'un conjunt pintat en el segle XIV.

També es pot contemplar en el costat dret de la capçalera una imatge del Crist crucificat del segle XIV, coneguda amb el nom de El Cristo de la Buena Muerte.


L'absis pentagonal està reforçat amb contraforts. A cada pany de paret podem trobar unes esveltes finestres apuntades amb columnes adossades i capitells esculpits. Una senzilla imposta divideix l'absis horitzontalment. Es pot observar des del patí d'accés al castell-palau. Al seu costat es pot observar la torre campanar. De planta quadrada, destaca per la seva alçada. En els dos darrers pisos s'obren finestres apuntades amb arquivoltes en gradació que serveixen per encabir-hi les campanes. Està coronada per una barana decorada i pinacles a les cantonades.

AbsisAbsis

Entrada al castell i campanar


El que més crida l'atenció és l'atri que s'alça davant la porta d'accés al temple. Està format per tres galeries d'arcs apuntats i polilobulats. Té l'aspecte de claustre sense cobrir. S'accedeix a ell per un arc rebaixat que té a banda i banda les imatges de la reina Blanca i de la Verge amb el Nen, avui en dia sense cap.


La portalada està formada per vuit arquivoltes apuntades i en gradació. Estan ricament decorades amb fulles de vinya, roure, castany, heura, ... Entre el fullam i col·locades de forma asimètrica, podem veure les imatges orants d'un rei i una reina, que s'han identificat amb Joana I de Navarra i Felipe el Hermoso. Les arquivoltes reposen en columnes amb capitells decorats. Els del costat esquerre tenen motius vegetals, mentre que els de la dreta estan historiats. Sobre aquests capitells podem trobar unes imatges de dimensions desiguals. Al costat esquerre hi ha els tres Reis, el rei Herodes, un àngel fent sonar una trompeta i un altre agenollat. Al costat dret es veu a alguns pastors, tot i que molt deteriorats, adorant la Verge i al Nen del timpà.

En el centre del timpà hi trobem a la Verge amb el Nen Jesús assegut a la seva falda en actitud de beneir, tot i que ha perdut el cap i la mà. Al seu voltant s'han disposat diverses escenes de la infantesa de Jesús. En el pis inferior hi ha l'Anunciació, el naixement de Crist, la matança dels innocents i la fugida d'Egipte. En el de dalt està la presentació de Jesús en el temple i el bateig en el Jordà. La llinda està decorada amb motius vegetals, éssers fantàstics i homes caçant. Flanquejant la porta riques decoracions de motius heràldics, animals reals i fantàstics, i imatges de l'Antic i Nou Testament.


Per acabar el repàs a les escultures de la façana, parlarem dels dos frisos d'arcs apuntats trilobulats que es troben a banda i banda de la porta. Dins seu podem veure les escultures dels Apòstols: sis a cada banda. Sobre els arcs hi ha esculpits uns pinacles.

Remata la façana una rosassa esculpida dins d'un gran arc apuntat format per tres arquivoltes sustentades en fines columnes de fust llis i capitells decorats.