Regne de Navarra


Església de Sant Pere
(Olite)

42º 28,824'N ; 1º 38,875'O   
És l'església més antiga de la població. Probablement es va edificar sobre un temple anterior i inicialment estava dedicada a San Felices, tal i com consta en documents de l'any 1138.


Es va començar a construir per la banda de la capçalera, amb tres absis semicirculars, avui desapareguts. Les obres es van perllongar durant els segles posteriors i l'estil romànic va anar deixant pas al gòtic amb que estan construïdes les naus. Segueix clarament les normes de construcció del Císter. El temple medieval consta de tres naus amb tres trams cadascuna d'elles. Estan separades per pilars cruciformes, amb dobles columnes adossades en els fronts, d'on parteixen els nervis de les voltes de creueria amb nervis apuntats. Reforcen la coberta arcs torals apuntats i formers de mig punt. A l'interior del temple podem veure alguns capitells decorats de forma molt senzilla amb elements vegetals com pinyes, boles o palmes.


Entre l'any 1700 i el 1708 es van portar a terme unes obres d'ampliació que van acabar de mutilar els pocs vestigis romànics que tenia el temple. Es van derruir els absis per ampliar el temple construint un creuer i una nova capçalera recta d'estil barroc. Sorprèn veure els dos estils constructius clarament diferenciats. Les tres primeres parts de la nau estan edificades segons els cànons gòtics, mentre que el creuer i presbiteri són clarament barrocs. La coberta d'aquest nou tram es va fer amb voltes d'aresta i una cúpula sobre el creuer. Els pilars cruciformes estan decorats amb pintures sobre guix de fulles vegetals. El retaule que presideix el temple és de l'any 1681 i està dedicat a Sant Pere, a qui podem veure assegut en un tron com a primer Papa de l'Església.

Interior temple - capçaleraRetaule

En un dels murs del temple podem veure una fantàstica representació escultòrica del Misteri de la Santíssima Trinitat. En ella podem veure a les tres naturaleses de Déu que tenen un únic tronc. A diferència d'altres imatges, l'Esperit Sant ha estat representat amb figura humana.

Representació de la Santíssima Trinitat

Les poques restes romàniques que encara es poden veure, les trobem a la portalada. Està formada per una porta rodejada per sis arquivoltes de mig punt, entre les que trobem sanefes decoratives. Les arquivoltes senars estan recolzades sobre tres parells de columnes, que tenen els capitells decorats amb motius vegetals i algunes imatges com la de Sant Jordi o un centaure. El timpà correspon a una reforma del segle XIII. Sota un arc polilobulat podem veure tres apòstols (Sant Pere, Sant Andreu i Sant Jaume) i dos àngels. També són d'aquesta època les dues àguiles que trobem a banda i banda de la portalada, símbol de energia i dolçor. La llinda està decorada amb escenes de la vida de Sant Pere com el lliurament de les claus, la pesca miraculosa o el seu martiri. En aquest mateix nivell de la façana podem veure dues finestres apuntades, amb una arquivolta sustentada en columnes, que il·luminen les naus laterals.

Detall façana

Detall capitells portaladaTimpà

Arquivoltes, timpà i rosassa


A la part superior de la façana podem veure un fris decoratiu esculpit amb motius vegetals i mitològics del segle XIII. Sobre ell veiem la gran rosassa gòtica inscrita en un arc apuntat. Als seus costats podem veure dos parelles d'arcs cecs apuntats.

La façana queda rematada per una torre rectangular molt sòbria i robusta. En la planta superior, on estan les campanes, s'obren uns finestrals apuntats.

L'edifici té una altra torre, situada a l'alçada del creuer. En aquest cas ens trobem davant una construcció molt original, ja que es tracta d'un cas únic en el seu gènere. Té planta quadrada, dividida en diversos cossos mitjançant motllures. En un d'ells podem veure uns arcs cecs de mig punt. La torre es coronada per una impressionant teulada piramidal del segle XIV que la fa arribar fins als 54 metres d'alçada.

Capçalera i torreDetall torres

Al costat del temple podem trobar un claustre del segle XII. Format per tres galeries amb set d'arcs de mig punt i una de vuit, recolzats en parelles de columnes. Els capitells estan decorats amb fulles i caps humans gòtics. N'hi ha un molt deteriorat que representa l'escena d'Adam i Eva.

ClaustreDetall capitells amb Adam i Eva