Regne de Navarra


Església de Sant Pere
(Artajona)

42º 35,357'N ; 1º 45,826'O   
Situada a la part baixa del poble, fora del recinte emmurallat, va substituir a l'anterior temple dedicat a Sant Joan. Aquesta església es va edificar en el segle XIII, al mateix temps que el temple de Sant Sadurní situat a dins el Cerco.


Inicialment va ser dissenyada amb tres naus, que l'any 1862 van ser suprimides i es va dotar al temple de planta de creu llatina amb la nau dividida en tres trams. Les capelles laterals s'obren a la nau a través d'arcs de mig punt. La nau i el creuer estan coberts amb volta de canó. La capçalera és recta.

En el mur del costat esquerre, just abans d'arribar al creuer, s'obre una antiga porta gòtica del segle XIII, tot i que molt reformada amb el pas dels segles. Al seu costat podem veure la torre campanar de planta quadrada. El seu origen és medieval, però també ha sofert profundes modificacions. Com succeeix en l'església de Sant Sadurní, trobem una petita torre circular amb una escala de cargol en el seu interior, que servia per accedir al campanar. El mur dret del temple va quedar pràcticament ocult des de l'exterior en època barroca, quan es van adossar diverses construccions.

La portalada principal està situada als peus de la nau i és de gran sobrietat. La porta d'accés al temple és gòtica, de finals del segle XIII. Està formada per arquivoltes apuntades, desprovistes de decoració. La façana es troba rematada per un frontó neoclàssic.


Dins el temple destaca el seu retaule on hi ha dues talles de Sant Pere i de Sant Sadurní, un tríptic sobre l'Epifania i altres elements barrocs com part de les cadires d'un antic cor.