Regne de Navarra


Sant Nicolau de Bari
(Tudela)

42º 3,878'N ; 1º 36,428'O   
Data de la primera meitat del segle XII, però va ser molt reformada durant els segles XVI i XVIII i costa reconèixer els elements romànics originals. El més destacable és la decoració escultòrica que podem observar a la façana, sobre la porta, que pertanyia a l'antic timpà de la portalada romànica.


El timpà és de finals del segle XII, de la mateixa època que el claustre de la catedral de Tudela. Representa la imatge de la Santíssima Trinitat, amb Déu a la mandorla, l'infant Jesús assegut a la seva falda i l'Esperit Sant, en forma de colom, sobre la mandorla. És un motiu que no solem trobar representat gaires vegades i que només trobem en el romànic espanyol. Una representació, també molt interessant de la Santíssima Trinitat, malgrat ser d'una altra època, la podem trobar a dins del temple de Sant Pere d'Olite.

Pantocràtor

Déu Pare, amb corona, està assegut en el seu tron beneint amb la mà dreta. Amb l'esquerra sosté al seu fill que està assegut sobre la seva falda. També sembla estar beneint amb la mà dreta, si bé aquesta està mutilada i a la mà esquerra té el llibre dels evangelis. El colom de l'Esperit Sant també està mutilat, ja que no es conserva el seu cap.

Als costats de la mandorla trobem els símbols dels evangelistes representats amb el Tetramorf. En la part més exterior trobem dues figures assegudes, ja que adapten la seva postura a la forma del timpà. Se les ha relacionat amb David i el profeta Issaies o bé amb Sant Nicolau i un altre profeta no determinat.

Detall timpàDetall timpà

Sobre el timpà podem veure un escut heràldic modern i dos grans lleons que tenen a les seves urpes unes figures.

Lleó esquerreLleó dret