Regne de Navarra


Reial Monestir de Santa Maria de Iranzu
(Abárzuza)

42º 45,078'N ; 2º 2,321'O   
Al segle XI va desaparèixer la comunitat benedictina que tenia a l'indret un monestir dedicat a Sant Adrià. L'any 1176 es comença a edificar l'actual conjunt monàstic, per ordre del bisbe de Pamplona. En aquest cas es funda segons la regla del Císter. La seva construcció s'allargarà fins ben entrat el segle XIV, el que provocarà que el recinte tingui elements romànics i gòtics.


La primera edificació que construeix la nova comunitat és la capella de Sant Adrià. És de gran senzillesa i li van posar aquest nom em record a l'anterior monestir benedictí.

Capella de Sant Adrià

De la primera etapa de construcció corresponen l'església, la sala capitular i la galeria septentrional del claustre. La resta del claustre va ser construït en època gòtica i la majoria de les dependències monacals en segles posteriors.

El temple respon al model típic del Císter. Està format per tres naus de cinc trams. La nau central és el doble d'ample que les laterals. Els braços del transepte no sobrepassen l'amplada de les naus laterals. La capçalera està formada per tres absis rectangulars. Les tres naus estan cobertes amb voltes de creueria. A la nau central podem observar mitges columnes adossades als pilars quadrangulars. D'aquestes columnes parteixen els arcs torals i del seu costat els nervis de les voltes. Els capitells estan decorats amb motius vegetals molt senzills.

La il·luminació de l'església s'obté gràcies al gran nombre de finestres de mig punt que hi podem trobar en la part superior de la nau principal. Algunes d'elles estan lleugerament apuntades. A l'absis principal trobem tres grans finestrals apuntats amb guardapols i una rosassa sobre ells.

Interior de la nauVolta de la nau principal
Interior del temple

Als peus de la nau podem trobar la portalada. És de molt senzilla confecció. Formada per quatre arquivoltes apuntades que descansen en vuit columnes amb el fust llis i capitells decorats amb motius vegetals. En el primer arc hi trobem un bonic crismó. Sobre la portalada s'obre una rosassa sense cap decoració.

Façana       

Detall portalada amb crismó


El claustre es va començar a construir a finals del segle XII, però no es va acabar fins entrat el segle XIV. Això explica les variacions d'estils que podem veure, que van des del més pur estil cistercenc, a la galeria que hi ha al costat de l'església, fins al gòtic de la resta del claustre. En aquesta primera galeria podem trobar uns grans arcs apuntats a l'interior dels quals hi trobem dos arcs de mig punt geminats i un ull de bou ornamentat. Aquesta disposició també es repeteix en les primeres arcades de les galeries perpendiculars a la primera. En alguns casos els arcs de mig punt estan lleugerament apuntats. La decoració dels capitells sol ser de motius vegetals i molt simple, excepte en dos capitells on s'hi veuen representades escenes de la vida monàstica.

La resta de galeries estan formades per arcs apuntats amb trilòbuls interiors i un ull de bou decorat amb traceries clarament gòtiques. Els capitells segueixen amb la temàtica vegetal, però molt més elaborada. Totes les ales del claustre estan cobertes amb voltes de creueria.

El templet presenta planta poligonal i era d'estil gòtic. Durant les obres de restauració del 1942 va ser pràcticament reconstruït.

ClaustreGaleries del claustre

Detall capitells amb imatges de la vida monàsticaVista general claustre

Claustre i templetCapitells amb motius vegetals

TempletClaustre

Finestral claustre


La sala capitular es va construir al mateix temps que l'església i durant el segle XII. S'accedeix a ella a través d'una portalada típica del Císter. Formada per una porta amb arc de mig punt. A banda i banda podem trobar dues finestres amb quatre arquivoltes de mig punt, tant per la part interior com exterior. La primera i la tercera es recolzen en dues parelles de columnes amb capitells decorats amb motius vegetals. Té planta rectangular i volta de creueria que es sustenta en dos columnes centrals on descansen els nervis de la volta.

Sala capitularFinestra sala capitular

Accés sala capitularSala capitular

Sala capitular


Cal visitar la monumental cuina que data del segle XIII. Destaca la gran xemeneia que presideix el recinte i que també és visible des de l'exterior. Està suportada per quatre arcs apuntats. Tota la sala està coberta amb voltes de creueria amb les claus decorades.

Detall cuina

Detall cuinavolta de la cuina


En la part del claustre més propera a l'església també podem veure una gran nau rectangular de finals del segle XII i principis del XIII, que servia de magatzem i que destaca pels seus grans arcs.

Fent angle amb la porta d'accés al monestir, que encara conserva un gran arc de mig punt del segle XII, hi trobem el palau de l'abat. En ell hi podem veure un arc apuntat sobre columnes del mateix segle, tot i que va ser restaurat durant el barroc.