Regne de Navarra


Església de Santiago el Mayor
(Puente la Reina, Gares)

42º 40,336'N ; 1º 48,854'O   
Temple edificat en el carrer Major de la població, que coincideix amb el camí de la ruta Jacobea. Aquest acaba en el pont medieval que creua el riu Arga.

L'actual església és del segle XVI, tot i que conserva alguns elements de la primitiva edificació de finals del segle XII. Aquesta tenia tres naus i només s'han conservat dues de les seves portalades.


Destaca la seva portalada meridional. És una de les tres portalades polilobulades que podem trobar a Navarra. Les altres dues són la de San Román de Cirauqui i la de San Pedro de la Rúa a Estella. Es diferència d'aquestes dues en que els arcs són de mig punt i que només hi ha vuit lòbuls, mentre que a les altres n'hi trobem deu. Està formada per cinc arquivoltes en gradació ricament decorades. Aquestes es recolzen en cinc parells de columnes. Entre columnes, trobem els murs arrodonits, el que provoca la sensació de duplicar el nombre de columnes. Aquests arrodoniments estan acabats amb caps humans o d'animals esculpits.

PortaladaDetall arquivoltes

Capitells portaladaCapitells portalada


La portalada està força deteriorada, el que no permet identificar plenament totes les escenes. Malgrat tot es poden veure imatges de la vida de Crist, animals, o éssers infernals.

L'altra porta romànica la podem trobar al peu de l'església. Està formada per tres arquivoltes en gradació que descansen en capitells decorats amb motius vegetals. També podem veure un timpà amb un crismó esculpit.

A l'interior del temple, d'una única nau coberta amb volta de creu estrellada, podem veure la coneguda imatge de Santiago Beltza (negre en basc, degut al seu color)