Regne de Navarra


Monasterio de Santa Maria la Real
(Fitero)

42º 3,437'N ; 1º 51,446'O   
Va ser fundat l'any 1140 pels monjos Cistercencs de l'abadia d'Escala Dei situada en el mont Yega. Monjos d'aquesta abadia també van fundar nou anys més tard el monestir de Santa Maria de l'Oliva, amb el que sempre va haver una bona relació. Aquests es van traslladar definitivament a Fitero vers l'any 1152. La construcció de l'actual temple es va iniciar cap a l'any 1175 per la capçalera i es va acabar l'any 1247.

Ens trobem davant el primer monestir Cistercenc fundat a la península i va tenir molt de poder, fet que va provocar que es desenvolupés la població de Fitero al seu voltant.

L'església té planta de creu llatina, amb tres naus dividides en sis trams. La principal és més alta i ampla que les altres i es separa de les laterals a través de sis parelles de pilars cruciformes. Les naus estan cobertes amb voltes de creueria i reforçades amb arcs apuntats.

El que més destaca d'aquest conjunt monàstic és la seva capçalera. Malgrat la seva sobrietat, és molt interessant per les seves proporcions i línies. Està formada per un absis principal del que surten cinc absidioles radials al voltant d'un deambulatori. Algunes d'aquestes absidioles van desaparèixer durant les reformes realitzades al segle XVII. També en podem trobar quatre més situats en els braços del transsepte.


Als peus de la nau s'obre la portalada principal. Formada per vuit arquivoltes de mig punt, la meitat de les quals estan sustentades en quatre parells de columnes amb capitells decorats amb motius vegetals i animals.


També és de la mateixa època la sala capitular. S'obre al claustre a través de tres finestres de mig punt amb capitells decorats amb motius vegetals. La sala té quatre columnes cilíndriques que sustenten les voltes apuntades. La resta de dependències monàstiques, entre ells el claustre, corresponen a les reformes realitzades durant els segles XVI i XVII.