Regne de Navarra


Església del Crucifix
(Puente la Reina, Gares)

42º 40,383'N ; 1º 48,653'O   
L'any 1142 aquest indret ja era ocupat per l'ordre dels templaris, si bé l'església actual és posterior. Antigament era coneguda com Santa Maria dels Horts.


Originàriament va ser construïda amb una única nau coberta amb volta de canó lleugerament apuntada i reforçada amb arcs torals. Posteriorment es va afegir una segona nau en el costat nord, ja amb la volta clarament apuntada. Totes dues naus es troben separades per uns pilars hexagonals.

Nau lateralNau principal

L'absis de la primera nau té forma circular, mentre que el de la segona té forma poligonal per la seva part exterior. En tots dos podem observar mènsules, algunes de les quals estan esculpides amb caps d'animals i monstres.

CapçaleraDetall mènsules

Desprès de l'expulsió dels templaris l'any 1312, l'ordre de Sant Joan de Jerusalem es va fer càrrec del temple l'any 1443. Pocs anys més tard, concretament en 1469 es va obrir un hospital per tal de tenir cura dels pelegrins que viatjaven cap a Compostela.

S'accedeix al temple per una porta situada en el costat meridional. En ella podem veure tres parells de columnes amb els fusts i els capitells finament decorats, que sustenten tres arquivoltes apuntades, també decorades. També podem trobar abundant decoració en els arcs que protegeixen les arquivoltes, principalment motius vegetals i entrellaçats geomètrics. El l'arquivolta més exterior podem trobar figures humanes, aus, bèsties, àngels, ...

Un passadís amb una volta de creueria sobre la portalada, comunica l'església amb l'hospital.

PortaladaCapitells portalada

Detall arquivoltesColumnes i capitells portaladaDetall arquivoltes


Sobre la primera nau s'alça un campanar de torre, iniciat en època medieval però coronat en el segle XVII.

A l'interior del temple podem trobar diverses peces molt interessants. Destaquen la talla romànica de Nostra Senyora dels Horts, que va donar nom al temple en els seus inicis i el Crist a la Creu del segle XIV. Destaca pel seu realisme i per l'exagerada impressió de dolor. La imatge gòtica està clavada en una creu en forma de Y.

Verge de l'HortaCrucifix gòtic

La desamortització de 1835 va provocar l'abandó del conjunt conventual i la seva conseqüent degradació. L'any 1919 va tornar a ser habitat per una comunitat religiosa i posteriorment es van restaurar tots els edificis.