Regne de Navarra


Cámara de Comptos
(Pamplona, Iruña)

42º 49,074'N ; 1º 38,709'O   
En el nucli antic de Pamplona es troba aquest petit edifici del segle XIII. És l'únic edifici civil de l'època gòtica que es conserva a la ciutat.

Carles V va adquirir aquest edifici amb l'objectiu que la Cámara de Comptos tingués una seu estable. És el tribunal de comptes més antic de l'estat espanyol. Es va constituir l'any 1365 per ordre de Carles II. En aquest edifici s'encunyava la moneda del Regne de Navarra. Malgrat la conquesta de Navarra per part de Castella, la institució es va mantenir fins al segle XIX. Quan Navarra va recuperar les competències forals, la institució va tornar a ocupar l'edifici.

És una sòlida construcció de pedra, a la qual s'accedeix per un gran arc apuntat. La porta està situada en una torre, en la qual també es poden apreciar unes finestres geminades i l'escut d'armes reials d'Espanya, que va ser col·locat en el segle XVIII.

En l'interior hi ha un pati al que s'accedeix per un passadís cobert amb volta de canó apuntada. En el pati es poden trobar algunes restes arqueològiques de la desapareguda ermita de San Nicolás de Sangüesa, un sepulcre gòtic i algunes altres peces d'interès de diferents parts de Navarra.

El seu arxiu és molt interessant, ja que conté documents sobre l'estat de comptes del Regne de Navarresa des de l'edat mitjana fins al dia d'avui.