Regne de Navarra


San Sebastián
(Vidángoz / Bidankoze)

42º 48,411'N ; 1º 0,727'O     
La capella dedicada a Sant Sebastià és l'església més antiga de la vall del Roncal.  En documents d'època medieval es parla de dues poblacions, situades una a tocar de l'altra amb un nom molt similar Bidangoz i Bidangoiz. Es creu que aquesta església és l'únic vestigi que es manté en peu de la segona població.


El temple va ser edificat en el segle XII amb una planta formada per una nau rectangular, de dos trams. Aquesta divisió es fa evident per la presència de una pilastra a cadascun dels murs laterals. Amb tota probabilitat servien de suport a un arc dobler que reforçava una volta de pedra, que arrencava d'una imposta llisa, que encara es conserva. La coberta actual és moderna i de fusta.

L'absis semicircular presenta certa irregularitat a la base per a salvar el desnivell del terreny, ja que l’ermita està construïda en el cim d’un turó, a un quilòmetre del poble.


El temple s'il·lumina gràcies a dues finestres situades en l'absis, amb peça monolítica formant arc de mig punt. En el mur de ponent trobem una altra finestra però molt més petita.

Finestra sud de l'absis   Finestra sud de l'absis    Finestra del mur oest

La porta d’entrada, a l’ala sud, està formada per dues arquivoltes llises de mig punt que envolten el timpà.


Aquest està decorat amb un crismó trinitari.


El campanar al costat oest, és de cadireta d’un sol ull.


A l’interior es guarda una ara d'altar medieval, una pica trapezoïdal decorada amb rosetes i dues talles barroques corresponents a San Sebastià i a l’Assumpció.