Regne de Navarra


Església del Sant Sepulcre
(Estella, Lizarra)

42º 40,181'N ; 2º 1,519'O   
Situada a l'entrada de la població si es ve de Cirauqui o Puente la Reina, a peu de la Rua dels peregrins. És una de les parròquies més antigues de la població i va mantenir aquesta condició fins l'any 1881. Es té constància escrita que en 1123 ja hi tenia la seva seu en aquest temple la cofraria del Sant Sepulcre.


Va ser iniciada principis del segle XIII, però no es va acabar fins ben entrat el segle XVI. Va ser construït amb tres naus, de les quals només queda la de l'Evangeli en peu. Aquesta nau rectangular està acabada per un absis semicircular. Exteriorment està dividit per senzilles columnes i una imposta que recorre tota la capçalera. Té una finestra de mig punt de doble esqueixada amb unes columnes adossades. Els seus capitells estan esculpits amb motius vegetals molt simples.

CapçaleraRestes de l'interior temple

Al segle XIV es va edificar la capçalera de les altres dues naus amb absis poligonals. De l'altre nau lateral no en queden restes, tret dels fonaments. De la nau principal encara queden alguns murs en peu i un pilar del que surt un arc.

Per sort encara resta en peu la bonica portalada gòtica, del segle XIV. Formada per dotze arquivoltes apuntades i en gradació, que descansen en estilitzades columnes amb capitells esculpits amb motius florals i animals. En el centre de les arquivoltes hi veiem una sèrie d'àngels esculpits. El timpà està dividit en tres nivells. A l'inferior hi podem trobar la representació del Sant Sopar. En el intermig hi trobem tres escenes diferents. En el centre veiem el descens de Crist als inferns abans de pujar als Cels. A la boca d'un gran monstre hi ha les ànimes condemnades. Al costat esquerre hi ha les Tres Maries junt al Sepulcre buit sobre el que hi ha un àngel que els mostra els llençols d'amortallar. A la dreta el Crist Ressuscitat s'apareix a Maria Magdalena. En el pis superior es representa l'escena de la Crucifixió.

Detall de la Crucifixió al timpà

Detall timpàDetall arquivoltes

Detall apostolatDetall apostolat


A la part superior de la façana, a banda i banda, podem veure uns grups de sis arcs apuntats i lobulats, dins dels quals hi han les imatges dels 12 apòstols. A banda i banda de la porta, com si es tractés de dos guardians, hi trobem les imatges de Sant Jaume, vestit de peregrí, i de Sant Martí de Tours.

Escultura de Sant JaumeDetall portaladaEscultura de Sant Martí de Tours

També es poden veure una fila d'arcs apuntats sostinguts per columnes que havien de servir de refugi a diferents sepulcres.