Regne de Navarra


Sant Nicolau de Rada
(Caparroso)

42º 20,440'N ; 1º 36,938'O   
Ens trobem davant un recinte emmurallat que va ser devastat l'any 1455. Des d'aquell moment ha estat deshabitat. A l'interior podem trobar diferents construccions entre les que destaca l'església de Sant Nicolau, restaurada entre 1986 i 1987, ja que es trobava molt deteriorada.

El temple és del segle XII i està formada per dos naus, la del costat nord molt més baixa i va ser afegida posteriorment. Estan cobertes amb volta de canó. La nau principal està acabada en un absis semicircular , mentre que la lateral té un absis pla, sobre el qual s'alça una espadanya amb dos arcs de mig punt.

La portalada s'obre en els peus de la nau principal. Formada per una arquivolta de mig punt sustentada en columnes amb capitells decorats. Per sobre hi trobem un guardapols que protegeix l'arquivolta.


Les primeres notícies de l'indret les tenim al segle XI, quan existia un castrum que servia de torre de vigilància, degut a la seva posició estratègica a dalt d'un cim.

A mitjans del segle XII es va anar consolidant un nucli de població, amb més de seixanta vivendes, dins del recinte fortificat. En cas de guerra o perill el recinte es convertia en el refugi dels habitants de la comarca.

El seu valor estratègic va fer que a les guerres civils del segle XV els partidaris de Carles, Príncep de Viana es van fer forts en el castell. L'any 1455 els agramontesos, partidaris de Joan II i comandats per Martín de Peralta, van sotmetre a un setge al nucli fortificat i posteriorment el van arrasar. La seva població va fugir abans del fatídic final del poblat.

Actualment queda en peu una part de la muralla, les restes d'una torre cilíndrica, el traçat de les cases i carrers, una cisterna, una necròpolis i la citada església de Sant Nicolau.

Muralles de RadaVista de les runes de Rada

Restes de la torre cilíndrica