Regne de Navarra


Església de San Martín
(San Martín de Unx)

42º 31,556'N ; 1º 33,659'O   
Està construïda en la part més alta del poble al qual dóna nom. Va ser consagrada l'any 1156. L'edifici que podem observar avui en dia ha patit moltes reformes i ampliacions.

Atri d'entrada i espadanyaVista general

El temple original va ser construït amb una única nau acabada en un absis semicircular. La nau està dividida en quatre trams i coberta amb volta de canó, que es sustenta en arcs torals que descansen en columnes amb capitells esculpits. L'absis està dividit horitzontalment per dues impostes, entre les quals podem trobar tres finestres de mig punt que il·luminen el presbiteri. La del costat esquerre està cegada. Les finestres, per la part de l'interior del temple, estan resseguides per un arc que es sustenta en columnes adossades i que tenen els capitells decorats amb motius animals i vegetals. Externament estan decorades amb una arquivolta sustentada en un parell de columnes.


Posteriorment es va afegir una segona nau al temple en el costat esquerre i gran un atri, que també havia fet les funcions de tercera nau, en el costat dret.

Però sens dubte el que més captiva al visitant d'aquest temple és la seva bella cripta. S'hi accedeix per una escala de cargol situada prop del presbiteri. Consta de tres naus separades per sis columnes. Tots els capitells estan esculpits o decorats amb policromia i són tots diferents. Majoritàriament tracten temes vegetals, però podem trobar també representats animals i rostres humans. De les columnes centrals surten quatre arcs que van a parar altres columnes. Les regions delimitades per aquests arcs estan cobertes amb volta d'aresta. La cripta es troba il·luminada per tres finestres de mig punt esqueixades.

Capitells de la criptaCriptaCapitell de la cripta

CriptaCapitells de la criptaCapitells de la cripta

CriptaVolta de la criptaCapitell de la cripta


L'absis destaca per la seva alçada, ja que és comú per a la nau principal i per la cripta. Exteriorment té forma poligonal i a cada aresta hi podem trobar un grans contraforts. Sota la teulada podem veure unes mènsules amb imatges esculpides.


La portalada original es troba als peus de la nau, protegida per un atri. Està formada per tres arquivoltes de mig punt decorades amb motius geomètrics i vegetals. Aquestes es recolzen en tres parells de columnes amb capitells esculpits. Destaquen les imatges de San Martí partint la seva capa, Samsó lluitant amb els lleons i un guerres que lluita contra dues bèsties. Sota la teulada podem veure esculpits a un acròbata i un músic.


En el mur meridional podem trobar una altra portalada romànica. En aquest cas va ser portada de l'església de l'antic nucli de Sengoriz, avui deshabitat. Està formada per dos arquivoltes de mig punt en gradació que es sustenten en quatre columnes que tenen els seus capitells decorats amb motius vegetals.

Portalada de Sengoriz

A l'interior del temple també podem trobar una interessant pila baptismal romànica en que destaca la imatge de la Verge donant el pit a l'infant Jesús. La mateixa escena ens representa la imatge gòtica de la Verge de la Llet que podem veure en el presbiteri. També és digne de menció el retaule barroc que es conserva.