Regne de Navarra


EsglÚsia de Sant Joan
(Estella, Lizarra)

42║ 40,314'N ; 2║ 1,857'O   
Temple amb orÝgens romÓnics, si bÚ en l'actualitat gairebÚ no es conserva res d'aquest estil. La seva construcciˇ es va iniciar a finals del segle XIII, en uns terrenys propietat del rei Sanš el Savi.

En el segle XIV va patir la primera reforma quan es construeixen les naus laterals actuals i la portalada del costat de l'Evangeli. L'estructura del temple Ús d'aquesta Ŕpoca. TÚ tres naus, dividides en quatre trams. Les laterals estan cobertes amb voltes de creueria, com succeeix en l'absis poligonal de la capšalera, en aquest cas estrellada.

La nau central estÓ decorada segons els gustos del neoclÓssic, com la fašana oest. Aquesta va substituir a l'anterior. En el segle XVIII es va construir una torre de campanar sobre el primer tram de la nau central. El 26 de desembre de 1846 es va ensorrar, emportant-se pel davant part de la nau central i de la fašana.  Per aquest motiu van ser reconstru´des en estil neoclÓssic. Les torres de la fašana no van ser coronades fins a principis del segle XX.


La portalada nord Ús de construcciˇ romÓnica. Va ser oberta en el tercer tram de la nau i estÓ protegida per un porxo de factura posterior.


EstÓ formada per tres arquivoltes de mig punt, que es recolzen en tres parells de columnes i estÓ protegida per un guardapols escacat.


Els seus capitells estan esculpits amb motius vegetals.

Capitells portalada   Capitells portalada

El primer i tercer arc estan decorats amb motius florals.


En la dovella central de l'arc interior hi ha un crismˇ.


Junt a la porta es conserven algunes esteles funerÓries.


La porta del costat de l'EpÝstola segueix l'estil g˛tic. Va ser constru´da en el segle XIV. EstÓ formada per arquivoltes apuntades, que es recolzen en columnes amb els capitells de tipus vegetal, entre els que tambÚ hi apareixen algunes figures humanes.

41