Regne de Navarra


San Andrés de Zudaire
(Amescoa Baja)

42º 46,469'N ; 2º 08,013'O      
Església molt reformada, en el segle XVII, quan es va afegir el creuer, la torre campanar i es modificar l’interior en estil barroc.


Malgrat això, encara conserva elements del segle XIII amb clara influència del Cister.


L’element medieval més interessant és la porta d’entrada, protegida per un pòrtic també barroc.


És apuntada amb tres arquivoltes en gradació sostingudes per una línia d’imposta llisa i pilastres també llises.


El guardapols, format per sanefa de puntes de diamant i una figura a cada extrem, es decora en el vèrtex amb dos caps enfrontats precedits de dues flors.


Malgrat l’erosió, a la figura del costat esquerre veiem a Maria amb el Nen, mentre que la del costat dret sembla representar una cara humana, tot i que es troba tan desgastada que resulta difícil afirmar-ho amb rotunditat.

Detall de la portalada   Detall de la portalada

En el mur est de la capçalera s’obre un finestral del segle XIII. Està format per un arc apuntat en forma de bossell, recolzat en dues columnes amb capitells esculpits. Els àbacs mostren en la seva part inferior una decoració amb boles.


El capitell del costat esquerre està decorat amb un cap humà rodejat de fulles de tres pètals, mentre que el del costat dret presenta dues harpies enfrontades.

Capitell esquerre   Capitell dret

Basa de la columna


El guardapols també està decorat, en aquest cas amb puntes de diamant.


A l’entrada del poble hi ha un creuer gòtic del segle XVI, únic en el seu estil.


Està format per una base de planta quadrada, on s’obre una finestra rodona decorada amb una gelosia i una altra obertura quadrada. Remata el conjunt cos piramidal damunt del qual hi ha una creu.

Creuer   Finestra del creuer