Regne de Navarra


Palau dels Reis de Navarra
(Estella, Lizarra)

42º 40,157'N ; 2º 1,786'O   




Construït al segle XII és l'únic exemple d'arquitectura civil romànica que queda a Navarra. Situat al centre del barri de San Pere, es va edificar sota la protecció del castell, que Sancho Ramírez va fer construir l'any 1090 per protegir als peregrins que anaven cap a Santiago de Compostela. El palau es va edificar a la mateixa Rua o carrer que resseguia el Camino de Santiago. Es té constància que els monarques de Navarra visitaven freqüentment la ciutat, si més no des de 1135.


Té planta rectangular. En el segle XVII se li va afegir un pis més, com es pot observar, ja que es manté la cornisa original que fixa el nivell on estava l'anterior teulada. També és va afegir la torre rectangular que corona l'edifici. La façana principal es la que dóna a la Rua i està emmarcada per dues grans columnes adossades. A la planta inferior podem veure una galeria formada per quatre arcs de mig punt que es recolzen en pilars rectangulars. Sobre una línia d'imposta trobem la segona planta en que hi ha quatre finestrals formats per quatre arcs cadascun d'ells. Gran part dels capitells en que es sustenten aquests arcs pertanyen a la restauració que es va fer a finals del segle XX. Els que encara resten de l'època original estan decorats amb motius vegetals.

Detall capitell de la batalla de Ferragut i RoldanDetall capitell del Càstig del Àvars

Detall capitell floral


Destaquen els capitells decorats de les columnes que emmarquen la façana. El superior esquerre i l'inferior dret estan decorats amb motius vegetals. En canvi, l'inferior esquerre ens narra la batalla del Gegant Ferragut i Roldán. També és interessant el situat a la part superior dreta, que narrar el càstig dels avars, amb imatges de l'infern on els dimonis introdueixen a la caldera a uns personatges que s'agafen a una bossa que porten penjada del coll.

Al segle XIX es va utilitzar com a jutjat i presó i en conseqüència es van modificar algunes dependències i estructures de la part posterior. En l'actualitat acull el museu dedicat al pintor Gustavo de Maeztu i no es conserva cap element de l'estructura interna original.