Castella la Manxa - Província de Guadalajara


Església de Nostra Senyora de l'Assumpció
(Pinilla de Jadraque, Guadalajara)

41º 1,219'N ; 2º 56,219'O   
L'església parroquial de Pinilla de Jadraque va ser construïda a finals del segle XII o bé a principis del XIII en estil romànic, de caire rural. En  el segle XVII va ser profundament reformat, moment en que es va eliminar la capçalera romànica per construir-ne una de nova, molt més alta i amplia.


A principis del segle XX es va produir un incendi en l'interior del temple. Aquests dos factors van provocar que només quedin visibles de l'època romànica, la galeria porxada, l'arc triomfal i la porta d'accés.

Porxo i porta d'accés


L'element més interessant del temple és sense cap mena de dubte la seva galeria porxada.


El porxo està adossat als murs sud i oest del temple.

Galeria sud    Galeria oest


La galeria del costat oest va ser tapiada a principis del segle XX, amagant d'aquesta manera dos dels capitells més interessants de tot el temple, els únics historiats.


Així doncs, la galeria oest està formada per dos arcs de mig punt, que es recolzen en dobles columnes, que serveixen de finestres i un altre arc que permet l'accés al porxo. Els capitells d'aquest arc d'entrada estan esculpits amb motius vegetals.

Galeria oest


En el capitell central de la galeria podem veure, tot i que força deteriorat, un pantocràtor envoltat pels símbols del Tetramorf.

Pantocràtor i Tetramorf


En una de les seves cares laterals veiem a Crist Crucificat entre Sant Pere i Sant Pau. Els acompanyen María i Sant Joan.

Crist Crucificat


Les altres dues cares del capitell són més controvertides. Els estudiosos no es posen d'acord al voltant de quins són els motius que es van representar. En la cara més exterior, alguns estudis afirmen que s'hi va representar l'escena de la resurrecció de Llàtzer, mentre en altres escrits podem llegir que es tracta del naixement de Crist.

Resurrecció de Llàtzer o Nativitat


En l'altra cara del capitell es poden veure alguns personatges, que alguns autors relacionen amb els Reis d'Orient i d'altres amb alguns apòstols.

Tres Reis o apòstols


L'altre capitell historiat  té dos personatges amb doble cua de sirena, que donen un peix a uns personatges humans.  En aquest cas tampoc es posen d'acord els estudiosos del tema sobre el significat d'aquesta representació. Algunes fonts afirmen que es tracta d'una evocació del símbol paleocristià del peix, que representava a Crist. Si es fa cas d'aquesta teoria, no està clar perquè uns éssers monstruosos farien arribar als humans el símbol de Crist.

Capitell de les sirenes i els peixosCapitell de les sirenes i els peixos

Detall del capitell de les sirenes i els peixos


La galeria sud està formada per nou arcs de mig punt. El central és l'arc d'accés al porxo.

Galeria sud


En tots els casos, els arcs es recolzen en parelles de columnes amb els seus capitells esculpits amb motius vegetals. Aquestes columnes descansen en un alt podi.

Galeria sud

Capitells galeria sudCapitells galeria sud


La porta d'accés al temple s'obre en el mur sud. Està formada per quatre arquivoltes planes en gradació.

Porta d'accés


La segona arquivolta es recolza en dues columnes, que tenen els seus capitells esculpits amb motius vegetals de senzilla factura.

Capitell esquerreCapitell dret

En l'interior del temple es conserva l'arc triomfal romànic, que descansa en dues columnes adossades als murs laterals del presbiteri i que tenen els seus capitells esculpits amb motius vegetals.

En el porxo oest, als peus de la nau, es conserva una pica baptismal.

Pica baptismal