Castella la Manxa - Província de Guadalajara


Monestir de Santa Maria de Bonaval
(Retiendas, Guadalajara)

40º 58,027'N ; 3º 17,714'O   
La fundació d'aquest cenobi es remunta a l'any 1174, quan el rei Alfons VIII va impulsar la seva construcció sota l'ordre del Císter, cedint la vall als monjos provinents del monestir de Valbuena de Palència. El monarca va posar com a condició que el monestir desenvolupés una doble tasca: per una banda havia de contribuir a la repoblació de la zona, mentre que per l'altra també havia de servir com a barrera defensiva davant possibles invasions.


Tot i no ser un gran monestir, des de sempre va gaudir dels beneficis dels nobles de la zona i també de la casa reial. En el segle XVII es van produir algunes reformes i es va iniciar el seu declivi. Va ser convertit en priorat, que depenia del monestir del Mont Sió, de Toledo. Es va convertir en residència dels monjos ancians, que es retiraven a aquest indret per gaudir de seu clima i la tranquil·litat que s'hi respirava.


En 1821 els monjos van ser expulsats i es van haver de refugiar a Toledo. El cenobi va ser venut a mans privades, que amb el pas dels anys el van deixar en un estat de total abandó i runa. Del recinte monacal només es conserva una part de l'església, la sagristia i alguns murs de les altres dependències monacals.


El temple que podem veure es va edificar en el segle XIII. Estava format per tres curtes naus, formades per dos trams. Tenia creuer destacat en planta i capçalera amb tres absis. Els dos laterals són quadrats, mentre que el central té planta hexagonal.

Absis principal    Restes del temple


El tram més occidental del temple es va modificar per adaptar-lo com a estances conventuals. Així doncs les naus van quedar reduïdes a un sol tram.

Restes del temple    Restes del temple


Les naus es cobrien amb voltes de creueria, amb els nervis molt marcats. Aquests es recolzaven en columnes adossades als pilars.


Els capitells que encara es conserven, són de tipus vegetal i bella factura.


El costat meridional del creuer es va cobrir amb una volta apuntada.


En aquest sector s'alçava una torre, de la que encara es conserva la seva escala de cargol.


Al seu costat trobem un vell finestral gòtic. El seu interior està dividit en dos petits arcs apuntat. Envolta el conjunt un guardapols decorat amb arcs cecs.


Sota seu trobem la porta d'accés al temple. Està formada per quatre arquivoltes, envoltades per un guardapols decorat amb puntes de diamant.


Aquests arcs es recolzaven en quatre parells de columnes, els fusts de les quals ha desaparegut. Si que es conserven els seus capitells de motiu vegetal.


Les finestres de l'absis són també apuntades i estan decorades externament amb dues fines columnes, que sustenten una motllura, envoltada per un guardapols decorat amb puntes de diamant.


En el temple es conserven altres finestres de bella factura, tot i que de menors dimensions.

Finestral      Capitell d'una finestra