Galícia - Província de Pontevedra


San Salvador de Coruxo
(Vigo, Pontevedra)

42º 11,309'N ; 8º 46,605'O   
Les primeres notícies d'aquesta església daten de finals del segle XI, quan l'abat de Sant Salvador de Celanova, Pelai I, es va retirar en el monestir que hi havia en aquest indret, fugint de la persecució de la infanta Elvira, germana d'Alfons VI. En 1142, Alfons VII va cedir aquest cenobi al de Sant Salvador de Celanova. Els monjos abandonen el monestir en el segle XIV i l'església passa a desenvolupar tasques parroquials.


El temple actual té planta de creu llatina amb una sola nau, capçada a l'est amb un creuer on s'obren tres absis semicirculars. Aquesta és la única part que es conserva del temple romànic. Els estudiosos no es posen d'acord sobre si el temple original també era d'una sola nau, o pel contrari tenia planta basilical amb tres naus.


L'absis central tenia tres finestres, que il·luminaven el seu interior. Posteriorment van ser cegades i substituïdes per dos de noves, a banda i banda del presbiteri. En la darrera restauració es van tornar a obrir les tres finestres, però amb una estructura diferent a la de la resta d'obertures del temple i sense elements decoratius.


Si que conserven les finestres originals els dos absis laterals, malgrat que la de l'absis nord ha perdut les columnetes. Les dues finestres tenen la mateixa estructura: una finestra d'una esqueixada, envoltada per una arquivolta, que es recolza en dues columnes. El conjunt està protegit per un guardapols escacat, molt erosionat.

Finestra de l'absis sud    Finestra de l'absis nord

Els capitells de l'absis sud estan decorats amb senzilles figures humanes esculpides, que tradicionalment s'han identificat com Adam i Eva, tot i que aquesta afirmació resulta una mica agoserada.

Capitell amb una figura humana    Capitell amb una figura humana

Els de l'absis nord tenen motius vegetals, també de molt senzilla factura.

Capitell vegetal    Capitell vegetal

La nau està coberta amb una volta de canó, lleugerament apuntada. Els arcs triomfals, de mig punt els laterals i apuntat el central, tenen capitells esculpits amb motius vegetals. També són de temàtica vegetal els capitells de les columnes amb que es decoren les finestres dels absis laterals.

La resta del temple ha estat modificada al llarg dels segles, especialment el transsepte i la façana oest.