Galícia - Província de Pontevedra


San Martiño de Sobrán
(Villagarcía de Arousa, Pontevedra)

42º 35,122'N ; 8º 47,197'O   
Les primeres notícies d'aquest lloc daten del segle IX, quan es parla d'un monestir en aquest indret, sobre el que posteriorment es va construir el temple dedicat a Sant Martí i el gran casal de Sobrán.


La fundació de la vila de Vilaxoán, on es troba el temple, es deu a Juan Mariño de Sotomayor l'any 1490. A la seva mort va ser sepultat en un arcosoli del mur nord del temple.

Està formada per una sola nau, coberta amb una volta de canó, probablement refeta en algun moment i capçada a l'est per un absis semicircular.


La nau està dividida en tres trams gràcies a dos arcs torals, refets en el seu tram central i que es recolzen en parelles de columnes adossades. Els seus capitells són bàsicament vegetals, tot i que podem veure també alguns lleons.

Els capitells de l'arc triomfal són els més interessants, malgrat que la seva interpretació és tot un enigma. En el costat dret veiem a una figura femenina despullada, tapant-se amb les mans. La resta de capitell està decorat amb fulles vegetals acabades en boles. En el capitell esquerre trobem unes figures femenines, vestides amb hàbit.

L'absis semicircular està dividit exteriorment per quatre semilcolumnes adossades.


Les columnes estan rematades amb capitells esculpits. Estan decorats amb lleons, aus, motius vegetals i una figura humana amb un porc.

Capitell amb lleons     Capitell vegetal amb boles

Capitell amb quadrúpedes    Capitell amb un home i un porc gegant


També estan esculpides les mènsules, on trobem figures humanes, animals i motius geomètrics.

Mènsules esculpides    Mènsules esculpides

Mènsules esculpides    Mènsules esculpides

Mènsules esculpides


En els tres espais centrals en els que es divideix l'absis, s'obren tres finestres. Estan decorades amb una arquivolta, recolzada en columnes, amb els capitells esculpits. Envolta l'arc un guardapols escacat. Aquest motiu es repeteix en la imposta que reccorre el tambor absidal per sota de les finestres.

Finestres de l'absis    Finestres de l'absis

També s'obre una finestra de similars característiques en cadascun dels trams en que es divideix la nau, tant en el mur sud com en el nord. La majoria del capitells són de temàtica vegetal i boles, tot i que podem trobar algun animal esculpit. El seu estat de conservació és bastant deficient, especialment en el mur sud.


Finestra del mur sud    Finestra del mur sud

Finestra del mur nord


Un dels finestrals del costat nord, presenta per la part interior una decoració a base d'un arc polilobulat.

La porta principal es troba en la façana oest. Està formada per dos arquivoltes de mig punt en gradació. La protegeix un guardapols decorat amb motiu escacat. El timpà actualment és llis, però les capricioses formes que l'erosió ha generat permeten plantejar la hipòtesi, no confirmada, de que potser algun dia va estar esculpit.


Els dos arcs es recolzen en dues parelles de columnes. Els seus capitells estan molt erosionats, especialment els interiors. Encara podem veure part dels elements vegetals amb que van ser decorats els capitells exteriors, mentre que els interiors sembla que tenien representats alguns animals o bèsties monstruoses. L'erosió no ens permet identificar amb claretat cap element.

Capitells de la portalada    Capitells de la portalada

Les basas de les columnes també estaven decorades amb petites incisions de tipus geomètric.Al damunt de la portalada s'obre una gran finestra. Està protegida per dos arcs de mig punt en gradació i un guardapols escacat. Els arcs es recolzen en dues parelles de columnes amb els capitells de tipus vegetal. Com succeeix en la portalada, els interiors presenten un grau de deteriorament superior als exteriors, si bé en aquest cas podem identificar clarament els seus motius.


Corona la façana una rosassa. El gran cercle està resseguit per una motllura escacada i per un fris de dents de serra.


En el mur sud trobem una altra porta, que probablement comunicava amb les depedències monàstiques. Actualment està cegada. Té el timpà llis, envoltat per un arc de mig punt. Protegint el conjunt hi ha un guardapols escacat.


L'arc descansa en dues columnes, els capitells de les quals van ser esculpits amb caps humans entre tiges vegetals. Els muntants també van ser esculpits, però l'erosió ens impedeix identificar quins van ser els motius que s'hi van representar.

Capitell i muntant esquerres de la porta sud    Capitell i muntant drets de la porta sud