Franša - Llenguadoc Rossellˇ - Pirineus Orientals


Santa Coloma de ViÓ
(Font-romeu, Odellˇ i ViÓ, Alta Cerdanya)

42║ 29,255'N ; 2║ 2,208'E    

La primera vegada que tenim notÝcies d'aquest temple Ús a mitjans del segle X, quan el comte Sunifred II de Cerdanya va donar un alou, que limitava amb Santa Coloma de ViÓ. La segŘent notÝcia hist˛rica que trobem data de finals del segle X en l'acta de consagraciˇ de la Seu d'Urgell. Va tenir condiciˇ de parr˛quia depenent de Sant MartÝ de Canigˇ.


El temple ha patit nombroses modificacions al llarg dels segles. Inicialment estava capšat a l'est per un absis semicircular, que va ser substitu´t per un de quadrat.


Les restes romÓniques mÚs importants les trobem en els murs nord i sud. En aquest darrer s'obre la porta d'accÚs al temple, que encara conserva la ferramenta romÓnica.  

Mur sud    Mur sud

La portalada data del segle XIII i estÓ formada per tres arcs en gradaciˇ. L'arc mÚs exterior estÓ decorat amb boles i caps esculpits. El central tÚ forma de bossell i estÓ recolzat en dues columnes.


Els capitells estan esculpits amb imatges molt arcaiques de tipus animal.  

 
La porta estava protegida per un porxo, del que nomÚs s'ha conservat una de les mŔnsules en que es recolzava. Aquesta estÓ esculpida amb una cara.  


TambÚ s'han conservat en aquest mur algunes de les mŔnsules, que servien de suport a l'antiga cornisa romÓnica.