França - Llenguadoc Rosselló - Pirineus Orientals


Sant Miquel de Cuixà
(Codalet, Conflent)

42º 35,710'N ; 2º 25,008'E    
Restes de la Tribuna

Durant el període en que Gregori I va ser abat, entre 1137 i 1146, es va construir una tribuna, similar a la que encara podem veure en el priorat de Santa Maria de Serrabona.

Va ser realitzada per un mestre diferent del que va construir el claustre, si bé és evident que hi va haver una estreta relació entre tots dos. De fet en els capitells de la tribuna es van reproduir molts dels motius esculpits en el claustre.

A diferència del taller que va fer el claustre, el mestre d'aquesta tribuna i també la de Serrabona, coneixia la tècnica del trepant. A la part occidental del temple s'han trobat els basaments de la façana principal de la tribuna. Tenia tres arcades esculpides amb temes apocalíptics. Resseguint els seus arcs hi havia una cinta perlada, al voltant de la qual trobem lleons, grius i àguiles.

Detall decoració    Detall decoració

Detall decoració


Malauradament, en el cas de Cuixà, aquesta no es va conservar i només podem veure alguns dels seus fragments, reubicats en la porta que comunica el claustre amb l'església.


Del Tetramorf només es conserven dos elements: el lleó (sant Marc) i el bou (sant Lluc). 

Imatge de sant Marc    Imatge de sant Lluc

Sota seu hi ha dos arcàngels. El del costat esquerre té just a sota, un muntant amb un mico esculpit. En el costat dret, en canvi, veiem el cap d'un animal.

Arcàngel i mico    Arcàngel i cap humà

Al damunt d'aquests elements trobem diversos frisos de flors i palmetes, un de dents de serra i unes mènsules amb flors esculpides.


En 1986 es va localitzar un altre element amb la figura de Gregori I, l'abat promotor de la tribuna, en una botiga d'antiguitats. Ara forma part del fons del monestir.


Probablement en la façana de ponent, en els brancals de la porta d'entrada, hi havia les imatges Sant Pere o Sant Pau.

Sant Pere    Sant Pau

Dels capitells que tenia la tribuna, se n'han localitzat setze. La meitat estan col·locats en el claustre del mateix monestir i tres es conserven en dependències del cenobi. Els altres cinc es troben en diferents museus dels Estats Units.

Capitell de la tribuna   Capitell de la tribuna   Capitell de la tribuna

Capitell de la tribuna   Capitell de la tribuna   Capitell de la tribuna

Capitell de la tribuna   Capitell de la tribuna

Església de Sant Miquel