França - Arieja - Migdia Pirineus


Sant Pere d'Orjot
(Eras Bòrdas de Les, Sent Gironç)

42º 54,136'N ; 1º 1,713'E        




A la riba del riu Lez trobem aquesta petita joia del romànic del segle XII.


En el segle XVI es va modificar considerablement el temple, allargant la nau cap a l'oest i afegint dues capelles laterals a mode de transsepte.


La nau està capçada a l'est per un absis semicircular.Està decorat a l'estil llombard, amb arcs cecs i lesenes i un fris de dents de serra.  Els arcs cecs descansen en mènsules, generalment esculpides amb caps humans. En una d'elles veiem en lloc d'un, dos caps amb mitra, segurament corresponen a dos bisbes.


En l'absis s'obrien tres finestres en forma d'espitllera per la part exterior i d'una esqueixada per la part interior. En el segle XVIII es va col·locar un retaule, que va deixar cegada la finestra central. Les altres dues es van ampliar per permetre una major entrada de llum al presbiteri.

L'abril del 2012 es va retirar el retaule per tal de ser restaurat. En aquest moment els tècnics de patrimoni de l'estat francès van descobrir restes de pintures murals sota la capa de calç, que cobria les parets de l'absis. Un cop retirada la capa de calç, han sortit a la llum unes interessants pintures romàniques de principis del segle XII, en un estat de conservació excepcional.


De moment s'han recuperat les imatges del tambor absidal i es desconeix si la volta, pintada amb blauet, també conserva restes pictòriques.


En el nivell de les finestres trobem només a cinc apòstols, ja que en fer més grans les finestres es van perdre alguns d'ells.  A l'esquerra de la finestra central trobem les imatges de Sant Pere, un apòstol no identificat i Sant Bartomeu.

Apòstol desconegut i sant Pere    Sant Bartomeu

A la dreta es va representar a Sant Andreu i Sant Jaume.


En el nivell inferior trobem un dels elements més interessants, un fris de medallons en el que veiem cinc signes del zodíac, similar als que trobem a Santa Maria de Taüll. Així estan representades les imatges de Lleó, Escorpí, Cranc, Balança i Capricorn.

Signes del zodíac: Lleó i Escorpí    Signes del zodíac: Cranc i Balança

Signe del zodíac: Capricorn


A continuació trobem una sanefa geomètrica, també emparentada amb la de Taüll.


Són precisament aquestes similituds les que han portat als experts a vincular-les amb les obres de Taüll, tot i que les d'Orjot són d'un nivell inferior. Per tant cal pensar que no són de la mateixa mà, si bé si que va existir alguna mena de connexió entre els dos llocs. Caldrà seguir estudiant aquesta descoberta. Per això es van traslladar fins a França  tècnics del MNAC per aportar la seva experiència amb les obres del mestre de Taüll.

Sant Bartomeu   Sant Pere

Sant Andreu   Sant Jaume


Durant tot el temps que durin aquests estudis i les cates que es faran per la resta del temple, aquest estarà tancat al públic. Es preveu que al llarg del 2013 es torni a obrir i es permeti als visitants gaudir de la descoberta.


Aquestes pintures no ens han d'eclipsar la resta d'elements romànics del temple, com són els capitells de l'arc triomfal i d'un arc toral. Aquests estan esculpits toscament amb motius vegetals i bèsties salvatges.

Interior del temple    Capitell amb bèsties

Sobre aquest arc toral s'alça un campanar de cadireta de dos pisos, amb dos finestres geminades en cadascun d'ells.



Les imatges sense el logotip d'ArtMedieval han estat cedides per la Direcció Regional d’Afers Culturals (DRAC) del departament francès de Migdia Pirineus


www.artmedieval.net