França - Llenguadoc Rosselló - Pirineus Orientals


Castell de la Llaguna
(La Llaguna, Conflent)

42º 31,598'N ; 2º 7,287'E       
El lloc de la Llaguna apareix documentat per primera vegada l'any 942, quan el comte Sunifred II de Cerdanya-Besalú va fer algunes donacions al monestir de Sant Miquel i Sant Germà de Cuixà d'algunes possessions, entre les que es trobava l'església de Sant Vicenç de la Llacuna.


En 1267 apareix esmentat un castrum de ça Laguna. La torre circular, avui mig enrunada, que hi ha al costat de l’església és l’únic vestigi que s’ha conservat. Actualment té una alçada aproximada de 9 metres, dividida en dos plantes, la inferior estava coberta amb una volta de pedra, de la que es conserva l'arrencada.


Va ser construïda aquest mateix any per prevenir les invasions franceses cap a la Cerdanya, doncs en aquella època, la frontera franco-catalana estava situada per sobre de Puigbalador.


Coneguda com Le Capil, la seva funció era de guaita. Era el centre d’un dispositiu connectat,  mitjançant senyals òptiques, amb les torres de Els Angles, Prats de Balaguer, Fetges, La Quillana i Ovança, desaparegudes en la seva majoria . 


Assignació comarcal d'acord amb el Nomenclàtor toponímic de la Catalunya del Nord