Castella i Lleó - Província de Burgos


Santa Maria la Gran
(Aguilar de Bureba)

42º 35,397'N ; 3º 19,750'O   
L'església va ser construïda en la segona meitat del segle XII, tot i que ha estat profundament modificada al llarg dels segles. Del temple original es conserva l'absis, la portalada i una cúpula, ja que en els segles XV i XVI es van adossar capelles laterals i es va construir un cor elevat als peus de la nau. Les reformes van continuar en el segle XVII quan es va construir la sagristia, una nova escala pel campanar i el campanar de cadireta. En el segle XIX es va adossar un magatzem de blat al mur nord del temple.


El temple té una sola nau, acabada a l'est amb un absis semicircular.

Absis    Interior del temple


L'absis està dividit en dos trams gràcies a dues columnes adossades amb els capitells esculpits amb motius vegetals.

Columna de l'absis   Columna de l'absis


En el tram central s'obria una finestra de mig punt i doble esqueixada, que es va cegar quan es va instal·lar el retaule de la conca absidal. Al voltant de l'arc podem veure tres incisions, decorades amb motius geomètrics, que ressegueixen el seu perímetre. Protegeix la finestra una arquivolta recolzada en dues columnes i que té un guardapols esculpit. 

Finestra de l'absis


Els seus capitells estan esculpits. En el costat esquerre podem veure dues bèsties enfrontades entre motius vegetals. A la dreta veiem dos cavallers lluitant amb monstres.

Capitell amb feres i motius vegetals    Capitell de la lluita entre cavallers i bèsties


Es creu que interiorment té la mateixa estructura, però el retaule ens impedeix poder-ho comprovar. La suposició es fa en base a la finestra que hi ha en el mur nord del presbiteri i que només podem observar des de l'interior del temple. La del costat sud va ser modificada per permetre un major pas de llum.

Mur nord del presbiteri


Els capitells de la finestra del costat nord estan esculpits amb motius vegetals el de l'esquerra i bèsties monstruoses que torturen a figures humanes el de la dreta.

Capitell vegetal    Capitell amb monstres que devoren homes


Malauradament la poca estabilitat de l'absis ha provocat importants esquerdes. En novembre de 2002 el temple ja va patir l'esfondrament de part de la volta de la nau, posant en greu perill tot el conjunt. El fet d'estar declarat com a Bé d'Interès Cultural va fer que les actuacions fossin més lentes i la volta de la nau va acabar cedint parcialment. Esperem que en aquest cas la burocràcia no faci que les actuacions arribin quan els mals siguin irreparables. 

Absis


Sota la cornisa podem veure mènsules esculpides amb figures humanes, animals i diabòliques.

Mènsules esculpides    Mènsula esculpida


La capçalera s'uneix a la nau mitjançant un arc triomfal, del que destaquen els seus bells capitells. El del costat esquerre és historiat. En l'extrem que dóna a la nau podem veure a un cavaller que trepitja el cap d'un home que jau a terra. No està clara la simbologia d'aquest motiu. Alguns estudiosos defensen que està inspirat en l'estàtua de Marc Aureli de Roma, mentre que altres afirmen que aquest tipus d'escenes recullen la tradició de les imatges eqüestres bizantines. En el costat oposat veiem un altre guerrer a cavall que lluita amb un personatge que porta una fona. Es creu que podria representar el combat entre David i Goliat.

Capitell esquerre de l'arc triomfal    Capitell esquerre de l'arc triomfal


En la cara frontal veiem a dues persones observen, des d'un balcó format per dos arcs de mig punt, al cavaller que trepitja a l'home ajagut. Sota del balcó veiem una figura masculina recolzada en una columna.

Capitell esquerre de l'arc triomfal


En el capitell del costat dret veiem a dues parelles d'aus enfrontades. 

Capitell dret de l'arc triomfal   Capitell dret de l'arc triomfal


En el creuer s'alça una bella cúpula semiesfèrica que es recolza en quatre petxines una mica irregulars. La volta arrenca d'una gruixuda motllura.

Cúpula del creuer


L'arc toral, que uneix la nau amb el creuer està resseguit per un guardapols escacat. El capitell del costat nord està esculpit amb motius vegetals molt simples.

Capitell del costat nord


En el costat dret veiem un capitell força curiós amb tres cercles decorats amb motius geomètrics i florals entre els que trobem una figura humana i el cap d'un animal. Tot el conjunt està tallat d'una manera molt arcaica.

Capitell del costat sud   Capitell del costat sud


La porta d'accés es troba en el mur oest, protegida per un atri de 1762. Està formada per tres arquivoltes de mig punt, esculpides amb motius geomètrics.

Portalada


Sobre la porta veiem una finestra formada per un arc de mig punt, que es recolza en dues columnes amb els capitells esculpits amb motius vegetals. Envolta el conjunt un guardapols esculpit amb motius florals.

Finestra del mur oest


Corona la façana un campanar de cadireta barroc.

Campanar de cadireta barroc