Castella i Lleó - Província de Burgos


Nuestra Señora de la Llana de Cerezo de Rio Tirón
(Burgos)

42º 20,457'N ; 3º 43,016'O   
L'església de Nuestra Señora de la Llana va ser construïda en la part més alta de la població, on s'alçava un castell fet construir per Alfons I en l'any 754. Aquest havia de frenar l'avenç musulmà per la zona. Tot i això no va poder evitar les incursions d'Abd-ar-Rahman I i d'Abd-ar-Rahman III en els segles IX i X. El castell i l'església es van començar a abandonar a principis del segle XIX, motiu pel qual en poc temps es van ensorrar. En 1924, l'església ja estava totalment en runes.


La interessant obra escultòrica d'aquest temple no va passar desapercebuda per als col·leccionistes d'art, que en 1929 van treure del país un grup escultòric on es representa l'adoració dels reis. Actualment es pot contemplar en el museu The Cloisters de Nova York.


La portalada també va ser desmuntada per tal de ser transportada, de manera poc clara, fora de les nostres fronteres. Per sort, va ser descoberta en 1931 a Vitòria, quan ja estava empaquetada pedra a pedra. L'ajuntament de Burgos va sol·licitar al Govern de la República la conservació d'aquestes restes i el permís per traslladar-les a la seva ciutat, on van ser instal·lades en el Paseo de la Isla, on encara la podem contemplar.


Està formada per sis arquivoltes de mig punt. S'alternen els arcs decorats amb arcs en forma de bossell. La seva datació es troba al voltant del darrer terç del segle XII.


El primer arc esculpit està decorat amb fulles vegetals.


En la següent arquivolta trobem un motiu habitual en les portalades romàniques. Es tracta dels músics ancians de l' Apocalipsi, que flanquegen a un àngel, situat en la dovella central.


La tercera arquivolta decorada té tot un conjunt de bestiari medieval. Veiem a un drac de coll llarg, lleons, gossos que es mosseguen la pota davantera, un camell, dos senglars i altres bèsties fantàstiques.

Detall de la portalada  Detall de la portalada


Les arquivoltes es recolzen en columnes, que tenen els seus capitells esculpits amb motius vegetals, entre els que trobem aus, harpies, esfinxs amb caputxa, centaures, grius i dues figures humanes. Malauradament aquesta és la part que més erosionada de la portalada.

Capitells de la portalada  Capitells de la portalada

Capitells de la portalada  Capitells de la portalada


A continuació podeu seleccionar qualsevol element de la portalada i veureu la seva imatge augmentada.


També es conserven en aquest passeig els capitells de l'arc triomfant. En un d'ells es representen parelles de lleons.

Capitell amb lleons   Capitell amb lleons


En l'altre veiem a diversos personatges i un quadrúpedes, però l'erosió impedeix esbrinar el seu significat.


Completen aquest conjunt quatre columnes acabades en capitells vegetals, que formaven part de la decoració d'unes finestres.

Capitells de les antigues finestres  Capitells de les antigues finestres