Castella i Lleˇ - ProvÝncia de Burgos


Catedral de Santa Maria
(Burgos)

42║ 20,450'N ; 3║ 42,259'O   
Claustre

El claustre tÚ dos pisos d'alšada i planta prÓcticament rectangular. Va ser constru´t en la segona meitat del segle XIII. 


Els dos pisos responen a la necessitat de salvar el desnivell existent entre el temple i el carrer de Nuestra Se˝ora de la Paloma.


Les galeries, cobertes amb voltes de creueria, tenen sis o set grans finestrals, en funciˇ de si es troba en el costat curt o llarg del claustre. Estan decorats amb calats quadrilobulats.  Els capitells estan esculpits amb motius vegetals.


Els murs perimetrals del pis superior estan decorats amb arcs apuntats, alguns dels quals serveixen per acollir sepulcres en el seu interior.

Sepulcres del claustre    Sepulcre del claustre


En els arcs del mur nord podem veure diverses escultures, que representen personatges de l'Antic Testament, relacionats amb la construcciˇ de la catedral, Sant Pere, Sant Pau i Sant Jaume.

 

Sepulcre i escultures del claustreSepulcre i escultures del claustre

Sepulcre i escultures del claustreEscultura del claustre


En els pilars angulars del claustre s'han representant les escenes de l'Anunciaciˇ, l'Epifania i alguns personatges relacionats amb la construcciˇ de la catedral.

En el sector est del pis superior es troben algunes capelles. Destaca la porta d'accÚs a la capella del Corpus Christi.


Un arc apuntat envolta un timpÓ on estÓ esculpit Jes˙s com a jutge envoltat de quatre Óngels que porten els sÝmbols de la Passiˇ i flanquejat per Maria i Sant Joan, que imploren clemŔncia per a les Ónimes pecadores. En la llinda es van representar agenollats i pregant  els patrocinadors de la capella, Juan EstÚbanez Castellanos i la seva esposa. Entre tots dos es va esculpir el seu escut d'armes.


A la seva esquerra trobem l'antiga sala capitular, convertida en la capella de Santa Catalina l'any 1586. Va ser constru´da en 1316 pel bisbe Gonzalo de Hinojosa. EstÓ coberta amb una volta estrellada de vuit puntes, els nervis de les quals van a parar a pilars, que tenen els seus capitells esculpits amb escenes de caša i de la cort. S'accedeix a ella per una portalada apuntada, que contÚ un timpÓ esculpit i que encara conserva policromia.


En ell es representa l'escena del Davallament de la Creu. A la llinda trobem esculpits els escuts de Castella i de Lleˇ.


En l'angle nord-est del pis superior trobem l'antiga capella de Sant Joan Baptista. En el segle XVI es va unir a una de les capelles de la girola, convertint-se en una de les capelles mÚs Ómplies de la catedral. La capella resultant estÓ dedicada a Sant Joan Baptista i a Sant Jaume. La capella es va construir en el segle XV i destaca la seva volta estrellada de quatre puntes. En el sector corresponent a l'antiga capella absidal es va cobrir amb una volta estrellada amb els nervis i les claus decorades.

Volta estrellada    Volta estrellada


Actualment acull part del Museu de la Catedral.

Calvari


El pis inferior va ser utilitzat durant molts de segles com a cementiri. Entre 1899 i 1911 va ser restaurat, reconstruint la major part dels seus arcs, que s'havien perdut al llarg dels segles.


Durant la reconstrucciˇ es van afegir Óngels en els pilars i es van tancar els finestrals de les dues plantes amb vidres de colors.


Actualment acull un centre d'interpretaciˇ sobre la catedral i les seves fases constructives i de reconstrucciˇ. A banda de maquetes explicatives, podem veure restes de la catedral romÓnica i elements eliminats durant les restauracions.