Principat d'Astúries


Església de San Tirso el Real
(Oviedo)

43º 21,719'N ; 5º 50,635'O   
Va ser edificada en el segle IX per Alfons II dins del recinte palatí d'Oviedo. Alfons III la va donar a la catedral l'any 897. Al llarg dels segles ha patit moltíssimes reformes, que n'han desdibuixat completament l'estructura original. Només es conserva de l'edifici pre-romànic la capçalera de l'absis principal i la part baixa de la torre.

Capçalera         Torre campanar


Per la part exterior de la capçalera es pot veure una finestra de tres arcs de mig punt de totxana, que es recolzen en quatre columnes de marbre amb els capitells de tipus romà.  Per sobre de la finestra es poden veure dues pedres amb un forat al centre, que probablement servien per als suports dels portons que tancaven les finestres. També es poden resseguir les traces de l'antiga teulada, de dos aigües, gràcies a una motllura.

Finestra de la capçalera


La planta original era basilical de tres naus. El temple actual encara manté les tres naus, si bé han estat molt modificades i no tenen res a veure amb les originals. La nau central està coberta amb volta d'aresta i també de canó i es separa de les laterals per arcs apuntats i de mig punt, que es recolzen en pilars rectangulars.


La recent restauració del retaule barroc del Sant Crist, va deixar al descobert una pintura del segle XVIII. Estava oculta sota una capa de pintura a l'oli que simulava una superfície de marbre, sobre la que estava penjada la talla del Crist Crucificat. L'obra té la característica de representar la ciutat de Jerusalem, però els edificis estan inspirats en construccions més característiques d'Oviedo.

Vista general