Principat d'Astúries


Cambra Santa (Cámara Santa)
(Oviedo)

43º 21,772'N ; 5º 50,579'O   
La Cámara Santa està formada per dues naus sobreposades. El pis inferior, on està la cripta de Santa Leocadia, correspon a l'època pre-romànica. És una de les poques restes que queden en peu de l'antic palau d'Alfons II. El pis superior respon a una remodelació realitzada en el segle XII.


A la cripta podem trobar les restes de Santa Leocadia i les d'altres màrtirs, en dos sarcòfags visigots. Estan decorats amb motius vegetals, entre ells l'Arbre de la Vida. Es tracta d'una nau estreta i de forma rectangular coberta amb volta de canó.


En la planta superior, també coneguda com a capella de Sant Miquel, trobem una sala rectangular coberta amb volta de canó, reforçada per arcs torals.


Aquests descansen en uns capitells decorats amb escenes del Nou Testament i de la lluita entre el bé i el mal. Els capitells es recolzen en unes columnes adossades als murs en les que estan esculpides les imatges dels Apòstols. Varen ser donats per Alfons VI a la catedral. Sobre uns pedestals podem trobar als seguidors de Crist esculpits per parelles.


Els Apòstols i la volta de canó van ser afegides en el segle XII per ennoblir la capella destinada a custodiar les relíquies de la catedral, ja que originàriament estava coberta amb fusta. Al damunt dels Apòstols trobem uns capitells bellament tallats on es poden veure fulles d'Acant, genets perseguint lleons, un home lluitant amb un ós, la caça del porc senglar, les Tres Maries davant el sepulcre de Crist, la Sagrada Família, l'Anunciació, les núpcies de Maria i també a Jesús en el limbe. 

Capitell amb escenes de la vida de Jesús i Maria        Capitell de les Tres Maries


Entre els tresors que acull la cambra trobem la Creu dels Àngels, encarregada per Alfons II l'any 808, està xapada en or i recoberta de pedreria. Te forma de creu grega i als seus peus trobem uns àngels resant. Aquesta creu la podem trobar en l'escut de la catedral i en el de la ciutat d'Oviedo.


També destaca la Creu de la Victòria. Té forma de creu llatina i segons la tradició la va portar Don Pelayo a la batalla de Covadonga. Posteriorment Alfons III la va fer recobrir de pedres precioses l'any 908.


L'Arca Santa és un cofre de fusta de cedre recoberta de plata finament esculpida. Segons la tradició procedeix de Jerusalem, on es guardaven relíquies de Jesús i Maria. L'arca va ser traslladada a Alexandria, posteriorment a Toledo i finalment a Oviedo, en època d'Alfons II, per protegir-la dels atacs musulmans. L'any 1113 Alfons VI la va fer recobrir de plata i va fer inventari del material. S'hi va trobar un fragment de la Santa Creu, un tros d'un vestit de Jesús, un fragment de pa del darrer sopar, una sandàlia de Sant Pere i un fragment del Sant Sudari.


També es conserva la coneguda Arca de les Àgates. Va ser donada pel príncep Fruela II i la seva esposa Nunilo en l'any 910. Està feta amb or, en el que es van col·locar fines capes d'àgata de diferents dimensions i altres pedres precioses.


Altres tresors són el Crist de Nicodem, un díptic romànic i el Llibre dels Testaments, tots ells del segle XII.


Sobre la porta d'accés a la cambra podem veure tres caps esculpits que pertanyen a Crist, la Verge Maria i Sant Joan. Formen un calvari, on els cossos de les imatges estaven pintats a la paret.

Calvari
Estadisticas y contadores web gratis
Estadisticas Gratis
Tornar al mapa d'Astúries www.artmedieval.net